« Život
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
STRUČNO MIŠLJENJE

Pomicanje sata radi veću štetu nego korist

Ponovno je došao trenutak kada Europljani stavljaju prst na čelo i pitaju se treba li sat pomaknuti unaprijed ili unazad. I ponovno stručnjaci dovode u pitanje takvu praksu ukazujući na zdravstvene rizike i ekonomsku štetu

Pomicanje sata nije dobro za nas
Pomicanje sata nije dobro za nas (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

šteta

,

zimsko računanje vremena

,

pomicanje sata

Već neko vrijeme kritičari pomicanja sata dva puta godišnje pokušavaju dokazati da ta promjena više nije korisna. Sada su se, kako bi dokazali svoj stav, okrenuli znanosti.

Ne jednoj nedavnoj konferenciji u Bruxellesu profesor neurologije s Oxforda Russell Foster (Russell) i profesor psihologije s Muenchenskog sveučilišta predstavili su svoje nalaze o tome kako pomicanje sata utječe na ljude, posebno na spavanje.

Njihov zaključak je da vraćanje sata ne donosi uštedu energije, predstavlja značajan zdravstveni rizik i mnogo košta ekonomiju.

Znanstvenici nastoje dokazati da promjena vremena ima "dramatične efekte" na fizičke i mentalne funkcije jer pravi zbrku biološkom satu.

Kako se navodi, djeci i starijima su potrebni tjedni da se naviknu na promjenu. Istovremeno se u to vrijeme bilježi povećan broj prometnih nesreća i komplikacija nakon kirurških intervencija, prenio je Euraktiv Njemačka.

Pati i ekonomija

Pored štetnog utjecaja na zdravlje ljudi, pati i ekonomija. Stručnjaci računaju da promjena vremena dva puta godišnje košta EU između jedan i dva posto BDP, što je uglavnom direktno povezano sa zdravstvenim problemima. To znači da se godišnje gubi gotovo 300 milijardi eura.

Na zimsko računanje vremena prelazimo 30. listopada u tri sata ujutro, kada će vrijeme na satovima biti vraćeno jedan sat unazad, na dva sata.

Austrijski eurozastupnik Heinz Becker kaže da postoji dovoljno znanstvenih podataka da se od Europske komisije traži da "konačno poduzme mjere" i stavi točku na praksu koja "samo pravi štetu".

Becker je pozvao i europsku povjerenicu Violetu Bulc, u čijem je portfelju i to pitanje, da stane na put odbijanjima da se razmotre rizici promjene vremena.

Pitanje pomicanja sata uvijek je izazivalo podjele - zaposleni ga uglavnom podržavaju jer im omogućava da iskoriste malo sunca poslije posla dok poljoprivrednici nisu uvijek zagovornici te prakse.

Turska je inače odlučila više ne pomiče sat i ostat će tijekom zime na ljetnom računanju vremena. To znači da će putnici iz zapadne Europe za Istanbul pomicati svoje satove dva umjesto jedan sat unaprijed.

30.10.2016. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh