« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Pomaknite kazaljke

Noćas je bila zadnja noć ljetnog vremena, već danas noć će trajati jedan sat kraće, ne zaboravite!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pomicanje kazaljki

,

zimsko računanje vremena

Ljetno računanje vremena noćas prestaje, zato će se u nedjelju u jutro mnogi iznenaditi, ako zakasne na neki ugovoreni sastanak ili dođu ranije, a dan će nam se činiti neobično dugim. U smislu Uredbe o računanju vremena u 2008. godini, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 26. listopada, u 3 sata.

Službeno se radi o povratku na normalan način računanja vremena s obzirom da je Ljetno vrijeme ono neuobičajeno, koje je uvedeno kako bi se uštedjelo na energiji i dužem danjem svijetlu u večernjim satima. Naime, pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa se kao 2 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Pomicanje kazalji uobičajeno je u umjerenom pojasu, pa kada je na Sjevernoj hemisferi početak zimskog računanja vremena, na Jugu počinje ljeto, a tropski je pojas dovoljno obasjan suncem tokom cijele godine pa je tamo ovakva metoda nepotrebna.

U Hrvatskoj se kazaljke pomiču u novijoj praksi, od 1982. godine. Datum pomicanja kazaljki određuje vlast pojedine zemlje, do 1996. kazaljke su se pomicale zadnje nedjelje u rujnu, a od tada je to zadnji vikend u listopadu. Iako je prošle godina odluka o pomicanju kazaljki bila preispitana odlučeno je da se nastavi s praksom. I dok ovaj vikend cijela EU pomiče kazaljke, uz iznimku Islanda, SAD to čini tek sljedeći vikend. (metro-portal)

24.10.2008. 09:52:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh