« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Počinje cijepljenje protiv gripe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

gripa

,

cjepivo protiv gripe

,

cijepljenje protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe počet će ove godine u ponedjeljak, 3. studenog, a u tijeku je distribucija 650.000 doza cjepiva nabavljenih za ovogodišnju sezonu, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javnost zdravstvo (HZJZ).

Cjepivo sadrži uobičajene sojeve virusa gripe - H1N1 i H3N2 Brisbane virusa tipa A, te Florida virusa gripe tipa B.

"Građani će se, kao i dosad, moći cijepiti kod svojih obiteljskih liječnika, u županijskim Zavodima za javno zdravstvo na području na kojem žive, te u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo", rekao je Hini epidemiolog Bernard Kaić.

Cjepivo je, kao i svake godine, besplatno za osobe iznad 65 godina starosti, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike, dok će ostali građani cijepljenje plaćati 60 kuna.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kupio je i 2.000 doza za cijepljenje djece kroničnih bolesnika. Proizvođač cjepiva je farmaceutska tvrtka Novartis, a pakira ga hrvatski Imunološki zavod.

Prošle zime je u Hrvatskoj registrirano oko 110.000 oboljelih od gripe, a uobičajeno vrijeme kada se bilježe prvi oboljeli je mjesec siječanj. Sastav cjepiva protiv gripe preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija na temelju cirkulacije tipova virusa u južnoj hemisferi. (hina/metro-portal)

27.10.2008. 14:08:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh