« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

NASA popravlja Hubble

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

NASA

,

teleskop Hubble

,

popravak teleskopa

NASA je u četvrtak ponovo pokušala pokrenuti svemirski teleskop Hubble i pustiti u pogon zamjenski sustav, budući da računalo teleskopa od konca rujna nije prikupljalo i slalo snimke i podatke, izvijestio je voditelj programa.

Znanstveni uređaji Hubblea 27. rujna su se automatski prebacili na sporiji radni režim nakon velikog tehničkog kvara zbog kojega je NASA morala reprogramirati zamjenski sustav, takozvani face B, koji se uopće nije koristio otkako je teleskop lansiran 1990.

Američka svemirska agencija počela je u srijedu raditi na uključenju zamjenskog sustava B i na njega je prenijela sve operacije Hubbleova računala.

U četvrtak su inženjeri NASA-e ponovo pokrenuli računalo nadajući se da će operativni sustav B nakon više od 24 sata različitih procedura ponovo omogućiti normalan rad uređaja teleskopa i prijenos podataka i snimaka na Zemlju.

Hubble koji kruži orbitom na visini od 575 km, označio je prekretnicu u astronomiji i donio nove spoznaje o nastanku i o razvoju svemira. Predviđa se da će u uporabi biti barem do 2013. kada će ga zamijeniti teleskop James Webb Space. (hina/metro-portal)

24.10.2008. 09:42:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh