« Ekosfera
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
SRAMOTA

Polovina svjetske hrane završava u smeću

Gotovo dvije milijarde tona hrane završi u smeću umjesto na stolu siromašnih

Umjesto na stolu, hrana završava u smeću
Umjesto na stolu, hrana završava u smeću (Arhiva)
Više o

siromašni

,

proizvodnja hrane

,

bacanje hrane

,

gladni

Bacanje hrane u smeće najčešće je posljedica lošeg skladištenja, prevelike količine naručenih proizvoda, izbirljivosti kupaca i strogih propisa o prodaji, pokazalo je istraživanje britanske udruge strojarskih inžinjera.

Čak 30 posto povrća u Velikoj Britaniji se ne bere niti otkupljuje samo zbog izgleda koji ne odgovara standardima velikih trgovačkih lanaca, a od godišnje proizvodnje od oko 4 miiljarde tona hrane u svijetu, gotovo pola toga završi u smeću, najviše u SAD i europskim zemljama.

Ne treba posebno naglašavati koliko bi se gladnih moglo prehraniti tom nevjerojatnom količinom hrane, a uzroci tolikog bacanja hrane su, izmeđo ostalog, loša organizacija, loš transport i način kupovine 2 za 1, koji nas tjera na gomilanje hrane u kući koja se na kraju baca.

Što je najgore, proizvodnja te količine hrane vrši velik pritisak na prirodne izvore vode i energije, pa bi stručnjake iz tih područja također trebalo uključiti u proces proizvodnje i distribucije hrane kako bi što manje hrane propadalo, a viškovi se mogli podijeliti siromašnima.

10.01.2013. 19:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh