« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
iranska stvarnost

Policija suzavcem rastjerala prosvjednike u Teheranu

Tisuće ljudi okupilo se u središtu glavnoga iranskog grada obilježavajući 30. obljetnicu zauzimanja američkog veleposlanstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

policija Iran

Policija je u srijedu suzavcem rastjerivala prosvjednike oporbe koji su se pokušali okupiti u središtu Teherana, u okviru službenog protuameričkog prosvjeda, rekli su svjedoci.

Sukobi su izbili između policije i prosvjednika koji su se željeli izjasniti protiv reizbora predsjednika Mahmuda Admadinedžada u lipnju, istaknuli su oni. Prosvjednici su i uhićeni.

Tisuće prosvjednika počele su se okupljati u srijedu ispred nekadašnjeg američkog veleposlanstva u središtu Teherana, obilježavajući 30. obljetnicu zauzimanja veleposlanstva.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima poput "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi".

Islamski studenti zauzeli su 4. studenoga 1979. godine američko veleposlanstvo a diplomate zatočili kao taoce na 444 dana. Diplomatski odnosi Teherana i Washingtona potom su prekinuti.

Od tog datuma prosvjed se organizira svake godine ispred nekadašnjeg američkog diplomatskog predstavništva u Teheranu. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 09:09:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    04.11.2009. 11:11
    a kad amerikanci naprave potpuno isto i pri tome bude i smrtnih slučajeva onda najveći mediji o tome šute, jer je tamo 'slobodna demokratija'... (googlaj: us police brutality) :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh