« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
SRAMOTA!

Pola svjetske populacije nema ni osnovnu medicinsku skrb

UN-ova agencija za zdravstvo ističe kako je neprihvatljivo da više od polovica stanovništva još nema pristupa osnovnoj zdravstvenoj skrbi

Sramota civilizacije
Sramota civilizacije (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

zdravstvena skrb

Najmanje polovica svjetskog stanovništva nema pristup bitnim zdravstvenim uslugama, a mnogi drugi gurnuti su u krajnje siromaštvo zato što moraju plaćati liječenje za koje nemaju dovoljno novca, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Nekih 800 milijuna ljudi diljem svijeta troši najmanje 10 posto svojih prihoda na liječenje sebe ili bolesnog djeteta, a gotovo 100 milijuna drugih žive s manje od 1,90 dolara na dan zato što moraju plaćati za njih preskupo liječenje, kaže WHO.

U izvješću koje je WHO objavio zajedno sa Svjetskom bankom, UN-ova agencija za zdravstvo ističe kako je neprihvatljivo da više od polovica stanovništva još nema pristupa osnovnoj zdravstvenoj skrbi.

Izvješće teško tereti vlade, kazala je Anna Marriot, savjetnica u međunarodnoj humanitarnoj agenciji Oxfam upozoravajući da je Zdravstvena skrb, a ona je temeljno ljudsko pravo, postala je luksuz koji si samo bogati mogu priuštiti.

Zastrašujuće statistike govore o ljudima koji nezamislivo pate - roditelji koji samo mogu gledati kako im djeca umiru; djeca koju roditelji prestaju školovati i počinju raditi da pomognu obiteljima i plate dugove za liječenje, žene koje se iscrpljuju do krajnjih granica skrbeći se za bolesne članove obitelji.

U izvješću WHO-a i Svjetske banke postoje i pozitivni pomaci i pokazuju da je  ovom stoljeću narastao broj ciljepljenih ljudi, broj osoba koje primaju lijekove za HIV/AIDS, mreže protiv komaraca, sredstva protiv začeća i slično. No velik je jaz u pristupu zdravstvenih usluga u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji, navodi se.

Yong Kim upozorava da je "sustav pao" i treba ga temeljito promijeniti kako bi se mobilizirala sredstva za pristup zdravstvenim uslugama za sve ljude na planetu.

16.12.2017. 14:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh