« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
TORRENTI

Pola svijeta u zatvor: Preko 50 posto računala ima ilegalne programe

Globalno istraživanje pokazalo je da 57 posto računala na svijetu koristi ilegalne softvere, a šteta se procjenjuje na 63.4 milijarde dolara

Fotografija vijesti
Više o

internet piratstvo

,

torrent

,

piratski softver

,

ilegalni programi

Nova studija, provedena na uzorku od 15 tisuća ljudi iz 33 države, pokazala je da više od polovice računala ima ilegalne softvere, stoga nije ni čudo da su ACTA i slični pokušaji borbe protiv digitalnog piratstva doživjeli snažan otpor diljem svijeta.  

Anketa Business Software Alliance, lobističkog udruženja protiv Internet piratstva koje okuplja tvrtke poput Applea, Microsofta i Adobea, otkrila je da 57 posto računala na svijetu ima instalirane ilegalne programe, a procjenjuje se da programeri zbog toga godišnje gube 63.4 milijarde dolara.

Rezultati globalnog istraživanja pokazali su da je piratstvo najzastupljenije u tranzicijskim zemljama, primjerice u Hrvatskoj je 53 posto softvera ilegalno, dok se ta brojka u Gruziji i Moldaviji kreće oko 90 posto, te da su najčešći "gusari" mladi ljudi.

"Razlika između piratstva u razvijenim zemljama i državama s rastućom ekonomijom je zapanjujuća. Pirati iz tranzicijskih zemalja instaliraju četiri puta više ilegalnih programa nego pirati iz razvijenih tržišta", stoji u godišnjem izvješću BSA-a.

Iako studija pokazuje kako je digitalno piratstvo u svijetu u konstantnom porastu, stručnjaci iz BSA-a nisu prilikom provedbe ankete i obrade rezultata uzeli u obzir ključne faktore: cijenu softvera i prosjek plaće te njegovu dostupnost na samome tržištu.

04.06.2012. 18:16:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    zagor te nej
    04.06.2012. 18:37
    ovo je vec previse zamislite sad da sa svakom kupljenom zaruljom placamo postotak edisonovoj obitelj ili otisu sto se vozimo liftom postoji nekakvo opce dobro. jednostavno windowse licencu placanja bi trebalo ograniciti na neki rok xp 12 g. itd. isto i stare programe
  2. avatar
    MikiMaus
    04.06.2012. 19:18
    Pitam se, otkuda dolazite do vijesti?, Tko su Vam izvori? Tiskani primjerak Metroa (otišao iz RH prije cca pet godina) bio je osvježenje. Ovdje imate toliko žutila da peče za mozak. Preporučam, navedite izvor informacije - djeluje profesionalnije, ovako imate samo naklapanja!
    @zagor te nej: Slažem se.
  3. avatar
    Uredništvo
    04.06.2012. 20:32
    @MikiMaus ... malo nam je nejasan komentar. Naime, izvor je u članku naveden dva puta (pa eto, onda smo profesionalni, jel'), radi se o BSA - udruzi koju su osnovale najveće svjetske IT tvrtke za borbu protiv piratstva. Na www.bsa.org može se pročitati sve o njima, pa i ovo istraživanje koje su proveli.
    Dakle, ono što vam peče mozak sigurno nije žutilo kojeg kod nas, eto, nema pa nema ....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh