« Knjiga
objavljeno prije 4 godine
SJAJNO!

Pokrenuta je "Mala dramska biblioteka" Teatra &TD

Knjiga sadrži tri kazališna teksta, pored naslovnog Donora koji je svoju uspješnu praizvedbu imao u Engleskoj, a hrvatsku premijeru je trebao imati u travnju 2020. u Teatru &TD

Donor i druge drame Branka Ružića
Donor i druge drame Branka Ružića (Arhiva)
Više o

Teatar &TD

,

Mala dramska biblioteka

Unatoč krizi izazvanoj epidemijom (pandemijom) i nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb, objavljena je knjiga Branka Ružića Donor i druge drame iz novopokrenute Male dramske biblioteke u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu, Teatra &TD.

Knjiga sadrži tri kazališna teksta, pored naslovnog Donora koji je svoju uspješnu  praizvedbu imao u Engleskoj, a hrvatsku premijeru je trebao imati u travnju 2020. u Teatru &TD u režiji Nine Kleflin s Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem u glavnim ulogama, tu je drama "Bolje sutra" svojedobno praizvedena u HNK Split, te do sada neizvođeni tekst "Stipe".

Urednički savjet biblioteke Davor Šišmanović, Mate Matišić i Miro Gavran do kraja kalendarske godine najavljuju i objavljivanje zbornika najmlađih pisaca, mahom studenata dramaturgije na zagrebačkoj ADU, te knjige drama suvremenog njemačkog autora Sebastiana Seidela, čija je predstava Hamlet za svakoga od prošle godine na repertoaru Teatra &TD." Izvršna urednica knjige je Danijela Andrijašević Wittine, a grafička urednica Ida Glujić.

Branko Ružić proteklih godina živi u Londonu i radi na BBC-u,  dobro je poznat domaćoj i stranoj publici kao filmski i televizijski scenarist, koji povremeno piše i kazališne tekstove za sve generacije. Naslovna drama Donor krajem prošle godine tiskana je kao knjiga u Parizu, a prevedena je i na njemački jezik. Bilo je predviđeno da se ova knjiga promovira na dan hrvatske premijere u Teatru &TD, ali zbog poznatih nesretnih okolnosti knjiga kreće u svoj život nešto prije predstave Donor za koju se nadamo da će se čim prije dogoditi na sceni Teatra &TD.

U povodu izlaska knjige autor Branko Ružić nije krio oduševljenje: „Izlazak knjige Donor i druge drame u izdanju Male dramske biblioteke Teatra &TD je potpuno nevjerojatan događaj. Očito da mi knjige moraju imati bar neku neobičnost pa je tako prva moja knjiga obavljana u Parizu, iako ondje nikad nisam živio. Ova izlazi u zbilja neobično vrijeme, vrijeme kad ljudi više misle o kataklizmi, nego o književnosti i teatru. Istinski sam se obradovao ovom događaju neprimjerenom teškim vremenima. Tri moje drame iz ove knjige su također vrlo neobičan spoj, kako po pitanju žanra, stila, mjesta i države nastanka, tako i po različitosti njihove dramske strukture. Objedinjuje ih moja želja da glumcima i publici podarim zanimljivu suvremenu priču. Uprizorenje naslovne drame Donor u Teatru &TD je pandemija malo odgodila, iako su glumačke probe Dijane Vidušin i Saše Anočića i redateljice Nine Kleflin već bile u punom zamahu, a ja već imao kupljenu avionsku kartu za dolazak iz Londona na zagrebačku premijeru. U zadnje vrijeme u Hrvatskoj radim vrlo malo, pa sam sretan što se ovom knjigom ponovno više vežem uz hrvatski kulturni prostor, pogotovo uzmemo li u obzir da knjige drama obogaćuju i kazališni i književni svijet. Osjećam istinsku zahvalnost prema svima koji su pomogli da ova knjiga izađe iz tiska usprkos svim okolnostima i držim je najljepšom mogućom najavom &TD-ovoj premijeri koju nestrpljivo iščekujem."

„Obradovalo me što su se Teatar &TD i Studentski centar u Zagrebu odlučili za ovu inicijativu, jer je malo izdavača u Hrvatskoj koji tiskaju dramsku literaturu te sam se s kolegom Matom Matišićem rado odazvao pozivu da budemo dio savjetničkog tima uz Davora Šišmanovića. Drago mi je da je autor prve knjige upravo Branko Ružić, uspješni televizijski i filmski scenarist, koji ima sve kvalitete nužne vrsnom dramatičaru. Ružić znalački vodi dramsku fabulu, njegovi dijalozi su tečni, lako izgovorljivi i  prirodni, a junaci su mu životni i prepoznatljivi. Uvjeren sam da će njegova knjiga naići na istinsko zanimanje glumaca, kazališnih redatelja, dramaturga i ravnatelja, te u konačnici na blagonaklon prijem u gledatelja", istaknuo je član uredničkog savjeta biblioteke Miro Gavran.

Mala dramska biblioteka Teatra &TD zamišljena je kao pokušaj usmjeravanja reflektora na ponajbolje tradicije &TD-a, a među takve tradicije zasigurno se ubraja saznanje kako su njegove najglasovitije predstave mahom bile čvrsto naslonjene na dramski tekst, na literaturu. Na dobru literaturu. Istina, ta je naslonjenost bila i ostala različita od uobičajenog načina na koji su se tekstom služila ostala kazališta iz zlatnog doba &TD-a. Ali &TD i je različito kazalište, kako ga je svojedobno nazvao jedan od njegovih doajena - Petar Selem", pojasnio je Davor Šišmanović te dodao: „Zamišljena je ova edicija, nadalje, i kao prostor afirmacije dramskih pisaca. Kako onih koji to već jesu, tako i onih kojima će tek pružiti priliku da to i postanu. U tom smislu ova će edicija, svojim uređivačkim konceptom, nastojati držati ravnovjesje između ukoričavanja već dobro znanih autora i onih mladih, još neznanih, još studenata.

Izlazak ove prve knjige bio je tempiran tako da se poklopi s &TD-ovom premijerom drame Donor, a tako će biti i ubuduće. Tekstovi koje ćemo objavljivati uvijek će imati neku relaciju s onim što se događa i planira u Teatru, u našem različitom kazalištu. Nadamo se da će njihova javna dostupnost pridonijeti pojavljivanju i nastanku trenda različitosti u kazalištima diljem (ne samo) hrvatskog kulturnog prostora. Drame ovdje izabrane, možda će netko jednoga dana prepoznati kao začetak novog zlatnog doba. Možda? Ono u što smo sigurni je - pružit će vam ugodu čitanja i radoznalog otkrivanja autora koji je zaslužio biti otkriveniji nego li je to do sada slučaj, zaključio je Šišmanović.

Knjiga će biti dostupna javnosti nakon promocije u Teatru &TD o kojoj ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

17.04.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh