« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
TRUMP RADI

Pojačano uhićivanje ilegalnih imigranata u SAD

Američke savezne službe za borbu protiv ilegalne imigracije uhitile su prošli tjedan više od 680 osoba na području Sjedinjenih Država, od kojih su tri četvrtine bile osuđene zbog raznih prekršaja

Trump pojačao nadzor
Trump pojačao nadzor (Arhiva)
Više o

SAD

,

ilegalni imigranti

"Te operacije su bile usmjerene na osobe koje su prijetnja državnoj sigurnosti, poput osuđenih stranaca, članova bandi, kao i osoba koje su prekršile migracijske zakone u našoj zemlji", naveo je američki ministar domovinske sigurnosti John Kelly u priopćenju.

Intervencije službi za kontrolu imigracije i carina provedene su u na područjima Los Angelesa, Chicaga, Atlante, San Antonija i New Yorka. 

Prema priopćenju 75 posto tih osoba imalo je već sudski dosje zbog ubojstva, seksualne napade, napose na djecu, zbog trgovine drogom ili vožnje u pijanom stanju. 

Operacije uhićenja i protjerivanja osoba u ilegalnom statusu povećalo je strah zajednice useljenika, no SAD je i prije Trumpa provodio protjerivanja stotine tisuća ilegalnih migranata.

Migracijske službe podsjećaju da su se slične operacije redovito provodile tijekom mandata predsjednika Baracka Obame.

Prema podacima koje je u prosincu 2016. objavilo ministarstvo za unutarnju sigurnost, oko 2000 pripadnika bandi protjerano je u 2016.

Prema ministarstvu  ukupno je 240.255 osoba bilo prognano u 2016., od čega su tri četvrtine bili ljudi uhićeni nedugo nakon prelaska granice.  

Taj je broj približno stabilan u odnosu na 2015., ali je manji u odnosu na 2012. kada je bilo protjerano više od 400.000 ilegalnih useljenika.

Ilegalni useljnici najviše dolaze iz Meksika (62 posto ukupno), zatim iz Gvatemale (14 posto) te po 9 posto iz Hondurasa i Salvadora.

14.02.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh