« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
BURE BARUTA

Počinju vojne vježbe na Korejskom poluotoku

Sjeverna Koreja održava svoje vježbe na teritoriju cijele zemlje, a Južna Koreja ima redovne vježbe s vojskom SAD

Samo jedan krivi potez i .... neće biti dobro
Samo jedan krivi potez i .... neće biti dobro (Arhiva)
Više o

SAD

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

vojne vježbe

'U idućim tjednima očekujemo sjevernokorejsku provokaciju', upozorava Victor Cha, predstojnik katedre za korejska istraživanja u Institutu za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u Washingtonu.

Prijetnje, provokacije i demonstracija sile uobičajeni su s ove i s one strane korejske crte razgraničenja od završetka rata 1953., ali neki promatrači ocjenjuju da je stanje toliko napeto da bi i najmanji izgred mogao imati teške posljedice.

Uzrok takvim prilikama na poluotoku bili su uspješno ispaljivanje rakete, koju Seul i njegovi saveznici smatraju balističkom raketom, u prosincu, zatim treći nuklearni pokus u veljači i nove sankcije koje je ovog tjedna donijelo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Pyongyang je rekao da će već u ponedjeljak raskinuti ugovor o primirju kojim je 1953. završen korejski rat, prijeteći 'termonuklearnim ratom' i upozoravajući Sjedinjene Države da bi mogle biti meta 'preventivnog nuklearnog udara'.

U petak, nekoliko sati nakon glasovanja u Vijeću sigurnosti, režim je objavio da 'sve ugovore o nenapadanju između Sjevera i Juga' ubuduće smatra ništetnim.

Južna Koreja je obećala da će uzvratiti prvom prilikom.

11.03.2013. 06:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh