« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
VATIKAN

Počinju konklave za izbor novog Pape

Očekuje se da bi novi Papa mogao biti izabran već do kraja ovoga tjedna, kaže Sveta Stolica

Već bi ovog tjedna mogli imati novog Papu
Već bi ovog tjedna mogli imati novog Papu (Arhiva)
Više o

Vatikan

,

izbor pape

,

konklave

,

počele konklave

Kardinali su u ponedjeljak održali posljednju raspravu o stanju u Rimokatoličkoj crkvi, dan prije nego što će se povući u izolaciju od ostatka svijeta kako bi izabrali novoga papu.

'Posljednji put izabrali smo čovjeka velikoga ugleda, tri ili četiri puta većega od bilo kojeg drugog kardinala', rekao je francuski kardinal Philippe Barbarin misleći na Josepha Ratzingera koji je 2005. za Papu izabran u roku od samo 24 sata. 

'To ovoga puta nije slučaj. Prema tome, moramo se odlučiti između jednog, dvojice, trojice, četvorice...desetak kandidata. U ovome je trenutku sve otvoreno. Moramo sačekati rezultate prvoga glasovanja', dodao je Barbarin.

Poznavatelji vatikanskih prilika najizglednijim favoritima smatraju Talijana Angela Scolu i Brazilca Odila Scherera. Bude li izabran Scola, papinstvo će se nakon 35 godina vratiti u Italiju, dok bi brazilski kardinal bio prvi neeuropski Papa u 1.300 godina.

Odnos snaga u konklavama nije ujednačen. Šezdeset od 115 kardinala izbornika dolazi iz Europe (28 je Talijana), a samo 19 iz Latinske Amerike, 14 iz Sjeverne Amerike11 iz Afrike10 iz Azije jedan iz Australije.

Otac Federico Lombardi, ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, izjavio je u subotu da bi, ako sve bude teklo po planu, konklave koje počinju u utorak trebale trajati dva do najviše četiri dana

12.03.2013. 11:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh