« Svijet
objavljeno prije 10 godina
NE MOGU VIŠE

Desetine tisuća Španjolaca prosvjedovalo protiv štednje

Mjere štednje najviše pogađaju male ljude koji nisu previše trošili u životu, a sada nemaju ni osnovno

Deseci tisuća na ulicama španjolskih gradova
Deseci tisuća na ulicama španjolskih gradova (Arhiva)
Više o

Madrid

,

Španjolska

,

prosvjedi

Demonstranti su se odazvali pozivu velikih španjolskih sindikata, UGT-a i CCOO-a, najviše ih je bilo u Madridu i u Barceloni, a ukupno se prosvjedovalo u šezdesetak gradova. Izražavalo se nezadovoljstvo zbog velike nezaposlenosti u državi te tražila 'obnova' demokracije.

'Naši aktualni problemi mogu se riješiti samo političkim promjenama', rekla je 52-godišnja medicinska sestra Pilar Gomez koja je demonstrirala s kolegama i kolegicama u Madridu, ogrnuta španjolskom zastavom. 

'Država svojim proračunskim rezovima na području obrazovanja, zdravstva, javnih službi žestoko 'udara' na građane, a to je sasvim dovoljan motiv da svakodnevno prosvjedujemo, no morali bismo se okupiti u većem broju', rekla je.

'Kruh i krov nad glavom po pravednoj cijeni', moglo se pročitati na transparentima što su ih nosili prosvjednici. Na poziv sindikata ili građanskih grupa, slični prosvjedi protiv oštrih mjera štednje koje je prije više od godinu dana donijela vlada premijera Mariana Rajoya, sve su češći u cijeloj državi.

Stopa nezaposlenosti je 26 posto, proračunski deficit 6,7 posto BDP-a, a gospodarstvo je u 2012. zabilježilo pad od 1,4 posto.

11.03.2013. 05:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh