« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
MMMM

Počinje doba kuhanog vina

Tijelo mješavinu šećera i ugljikohidrata u kasnim satima pretvara u masno tkivo, što vrlo brzo može dovesti do nakupljanja neželjenih masnih naslaga

Kuhano vino je mljac!
Kuhano vino je mljac! (Arhiva)
Više o

recepti

,

kuhano vino

Stiže jesen (dunjo moja), a s njim i najbolje piće za uživanje - kuhano vino. Čim temperature padnu, a ovih dana se najavljuju, svima fali taj sjajni napitak božanstvenog mirisa i okusa.

Taj jedinstven miris i okus tog napitka odlično se slaže s ljudskim osjetilima, a visok postotak alkohola brzo nas čini veselijima i opuštenijima.

Kuhano vino uglavnom se sastoji od bijelog ili crvenog vina, šećera i začina (klinčića, cimeta,...), a sadrži između 8,8 i 13,1 promila alkohola. Kako tijelo lakše apsorbira vruće napitke, alkohol se brže nego inače iz želuca prosljeđuje u crijevo, a zatim i u krv. Jedan deci kuhanog vina obično sadrži između 80 i 100 kalorija.

>> Najbolji recept za kuhano vino >>

Liječnici savjetuju da bi se kuhano vino trebalo konzumirati pretežno danju. Naime, tijelo mješavinu šećera i ugljikohidrata u kasnim satima pretvara u masno tkivo, što vrlo brzo može dovesti do nakupljanja neželjenih masnih naslaga.

Iako dodatak ruma, likera ili konjaka kuhano vino može učiniti još primamljivijim, riječ je o za zdravlje vrlo opasnoj kombinaciji koja može dovesti do mučnine i vrlo ozbiljnog pijanog stanja. Također, redovito ispijanje crvenog kuhanog vina može ofarbati zube plavkastom bojom koja se tijekom pripreme oslobađa iz grožđa.

>> Kuhano vino s narančom i brusnicama >>

Za pripremu kod kuće se savjetuje korištenje "teških" vina iz južnih krajeva, a šećer i začini mogu se dodati u željenim količinama. Umjesto šećera može se koristiti i med, dok se od začina najčešće koriste klinčići, cimet, limun, limunova kora i anis. Odluka između crvenog i bijelog vina ovisi isključivo o ukusu.

>> Kuhano vino - sjajan recept za goste >>

Prilikom kuhanja treba obratiti pozornost na temperaturu. Naime, ukoliko vino zakuha iz njega će ishlapiti alkohol i ono više neće imati željeni okus. Za nešto lakšu varijantu vina moguće je dodati i čašu obične vode ili soka.

03.09.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.09.2021. 17:13
    Kuhane ne volim nema do obicnog
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh