« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
reforma daytona

Počeli novi pregovori za promjene u BiH

Dodik je već odbacio paket reformi, a iz Europe upozoravaju kako bi neuspjeh pregovora imao ozbiljne posljedice po BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Milorad Dodik

,

Olli Rehn

,

Haris Silajdžić

,

Sulejman Tihić

,

Dragan Čović

,

Božo Ljubić

,

James Steinberg

,

reforme BiH

,

baza Butmir

Predstavnici sedam vodećih bosanskohercegovačkih političkih stranaka počeli su u utorak ujutro u vojnoj bazi Butmir pokraj Sarajeva sastanak sa zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom, švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom kako bi razmotrili paket ustavnih reformi, rezultat zajedničkog prijedloga američke i europske diplomacije.

Prijedlog reformi koji je u pisanom obliku u ponedjeljak uručen strankama odnosi se na mogućnost izmjena Daytonskog ustava kojima bi se osigurala jača uloga Parlamenta BiH, uspostavila dužnost državnog premijera, te izmijenio ustroj i način izbora državnog vrha tako što bi parlament ubuduće birao predsjednika države i dva njezina potpredsjednika.

Prijedlog je još sinoć izazvao žustre reakcije stranačkih čelnika pri čemu nitko nije pokazao pretjerano oduševljenje predstavljenim paketom.

Premijer RS-a Milorad Dodik cijeli je paket odbacio proglašavajući ga protudaytonskim i potpuno neprihvatljivim za bosanske Srbe. Čelnici HDZ BiH i HDZ 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić dokument su također ocijenili nedostatnim za osiguranje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Bošnjački lideri Haris Silajdžić i Sulejman Tihić smatraju, pak, kako je dokument morao otvoriti i pitanje tzv. entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH jer smatraju da je taj mehanizam ključna zapreka učinkovitijem funkcioniranju države.

Uoči početka pregovora u Butmiru Steinberg i Rehn su u izjavi lokalnim medjima upozorili kako bi neuspjeh pregovora imao vrlo ozbiljne posljedice po BiH. "Ovo je posljednja prilika za sadašnju generaciju političara da se BiH nađe na europskom putu", kazao je Rehn naglasivši kako će, ne uspiju li pregovori, za BiH biti rezervirana neka vrsta "drugorazrednog međunarodnog statusa".

James Steinberg poručio je kako su neutemeljeni strahovi da će bilo koji narod biti zakinut provedu li se očekivane reforme jer je cijeli paket u interesu svih građana BiH. Dodao je kako će, bude li usvojen, "Butmirski paket" biti tek osnova za dalje nužne reforme. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 09:15:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh