« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
top secret

Američki znanstvenik optužen zbog špijunaže za Izrael

Znanstvenik koji je na raspolaganju imao tajne dokumente vezane uz nacionalnu sigurnost otkriven je tajnom akcijom FBI-ja

(Wikipedia)
Više o

NASA

,

Bijela kuća

,

Pentagon

,

FBI

,

nacionalna sigurnost

,

špijunaža

,

Stewart David Nozette

Američki znanstvenik koji je radio za Bijelu kuću, Pentagon i NASA-u na povjerljivim zrakoplovnim i svemirskim projektima uhićen je u ponedjeljak u Washingtonu pod optužbom da je pokušao dostaviti povjerljive informacije dužnosniku za kojega je mislio da je pripadnik izraelske obavještajne službe, izvijestile su lokalne TV postaje.

Stewart David Nozette iz Chevy Chasea u Marylandu, u predgrađu Washingtona, uhićen je u hotelu Mayflower u središtu glavnog američkog grada, u akciji agenata FBI-a za kontrašpijunažu. U utorak bi trebao biti izveden pred saveznog suca u Washingtonu.

Nozette (53), koji je doktorirao astronomiju na glasovitom sveučilištu MIT (Massachusetts Institute of Technology), službovao je u Nacionalnom vijeću za svemir Bijele kuće u mandatu predsjednika George H.W. Busha starijeg, navodi se u dokumentu FBI-a.

Od početka 2000. do početka 2006., radio je i na istraživanjima u Agenciji za napredne vojnoistraživačke projekte (DARPA) u Mornaričkom istraživačkom laboratoriju i NASA-inom centru za svemirske letove Goddard. Imao je "top secret" propusnicu i na raspolaganju su mu bili povjerljivi dokumenti vezani uz američku nacionalnu sigurnost.

Nozette je u zadnjih 10 godina bio i tehnički savjetnik "aviosvemirske kompanije u punom vlasništvu izraelske vlade", za što je ukupno primio honorar od 225 tisuća dolara (oko 1,1 milijuna kuna).

Početkom rujna, Nozettea je kontaktirala osoba koja se predstavila kao izraelski obavještajni časnik, a ustvari je bio tajni agent FBI-a.

Sreli su se ispred hotela u Washingotnu na ručku, tijekom kojeg je Nozette pokazao spremnost da radi za izraelsku obavještajnu službu. Tajni agent FBI-a održao je niz susreta s Nozetteom, koji mu je na kraju dostavio "povjerljive informacije" u poštanski sandučić.

Ako bude proglašen krivim, Nozette može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Zasad nije poznato što je nagnalo FBI da mu postavi "zamku u koju se sam upecao". (hina/metro-portal)

20.10.2009. 09:24:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh