« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
pomak u politici

Lakše do marihuane u SAD

Ilegalne aktivnosti švercera droge neće biti tolerirane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

kanabis

,

marihuana lijek

,

zakon o drogama

Ministarstvo pravosuđa SAD-a poslalo je smjernice tužiteljima u 14 američkih država koje dopuštaju  upotrebu marihuane u medicinske svrhe, koje određuju da se kažnjavaju šverceri droge, ali ne i pacijenti ili medicinski radnici, javljaju tamošnji mediji.

Zamjenik glavnog tužitelja David Ogden, obratio se tužiteljima Aljaske, Kalifornije, Kolorada, Havaja, Mainea, Michigana, Montane, Nevade, New Mexica, Nevade, Oregona, Rhode Islanda, Vermonta i Washingtona.

"Više neće biti prioritet državnih tijela progoniti pacijente s teškim bolestima ili njihove medicinske skrbnike koji slijede državne zakone o medicinskoj upotrebi marihuane. Ali nećemo tolerirati švercere droge koji se skrivaju iza maske poslušnosti zakonu kako bi prikrili ilegalne aktivnosti", rekao je glavni tužitelj Eric Holder.

Za Kaliforniju su se često vezale polemike o toj temi jer državna vlast nije znala što učiniti s rastućim brojem ordinacija koje su prakticirale liječenje marihuanom.

Odmak od politike Busheve administracije po tom pitanju je velik; to dokazuje i odluka Vrhovnog suda prema kojoj federalni agenti imaju pravo progoniti korisnike marihuane svaki put kad se prekrši zakon o drogama.

Nacionalna organizacija za reformu zakona o marihuana, inače jedna od glavnih zagovornika legalizacije kanabisa izjavila je kako je ova odluka "velika pobjeda za građane koji podupiru zakonsku reformu o kanabisu".

20.10.2009. 07:48:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh