« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
BANGKOK

Počele pripreme za skup o klimi u Kopehhagenu

Sudionici su uoči sastanka koji bi trebao zamijeniti Kyoto nezadovoljni nedostatkom napretka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Kopenhagen

,

klimatski sporazum

,

Yvo de Boer

Novi krug pregovora o klimi, koji je počeo u ponedjeljak u Bangkoku, trebao bi utrti put velikom sporazumu o smanjenju svjetske emisije stakleničkih plinova koji se očekuje u prosincu na skupu u Kopenhagenu, prenose agencije.

Pregovori u Bangkoku završavaju 9. listopada i posljednji su krug razgovora uoči velikog skupa u Kopehhagenu u prosincu, koji je UN odredio kao konačan rok za sklapanje sporazuma koji će proširiti i zamijeniti Protokol iz Kyota.

"Vrijeme je gotovo isteklo", upozorio je UN-ov tajnik za klimatske promjene Yvo de Boer izaslanike iz 190 zemalja.

Približno 4.000 sudionika i promatrača tijekom dvotjednog sastanka mora sastaviti nacrt teksta sporazuma koji će zamijeniti Kyoto. Sadašnjih 280 stranica teksta prepunog praznina i ponuđenih alternativnih formulacija moraju svesti na manje od 40 stranica.

Pregovori koje vodi UN zapeli su zbog nesuglasica oko ciljeva bogatih zemalja da smanje emisije do 2020., financiranja prilagodbe siromašnih zemalja klimatskim promjenama kako bi i one smanjile emisije stakleničkih plinova i najboljega načina namicanja i upravljanja tim sredstvima.

"Dovoljno smo razgovarali, svijet očekuje da nešto i učinimo", rekla je Connie Hedegaard, danska ministrica za klimatske promjene i energiju, prenosi Reuters.

UN, mnoge zemlje u razvoju i skupine za zaštitu okoliša izrazile su nezadovoljstvo zbog nedostatka napretka tijekom nekoliko pregovaračkih krugova uoči skupa u Kopenhagenu.

De Boer je prošloga tjedna na UN-ovu summitu o klimatskim promjenama u New Yorku istaknuo da sporazum koji se treba postići u Kopenhagenu mora sadržavati pet osnovnih elemenata.

Među njima su i pomoć najslabijim državama da se prilagode posljedicama klimatskih promjena, stroži ciljevi za smanjenje emisije stakleničkih plinova za bogate, koji se zasad nisu ni približili zadanome smanjenju emisije do 2020. za 25 do 40 posto u odnosu na razinu iz 1990., kao i sredstva za pomoć siromašnijim zemljama.

"Razgovori u Bangkoku moraju završiti u duhu suradnje i s očitim napretkom", rekao je.

Hedegard je dodala da je nužan brz napredak kako bi se zasad nabacani dijelovi teksta pretvorili u dokument s jasno izraženim političkim ciljem.

"Moramo imati tekst koji je ostvariv, razumljiv i prikladan za nastavak rada, tekst koji će jasno izraziti političke opcije. A sada nije takav", rekla je Hedegard koju je razočarao prošlotjedni sastanak G20 na kojemu se zemlje u razvoju nisu uspjele dogovoriti o financijskoj pomoći i programima prilagodbe klimatskim promjenama. (hina/metro-portal)

28.09.2009. 10:29:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh