« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
OMETANJE MIRA

Honduraška vlada ukinula slobodu govora i okupljanja

Dekretom se na 45 dana ukidaju sloboda govora te javna okupljanja i putovanja

(Corbis)
Više o

sloboda govora

,

medijske slobode

,

Manuel Zelaya

,

Honduras

Vlada u Hondurasu izdala je odredbu prema kojoj će se zbog "ometanja mira" nakon lipanjskog vojnog udara kada je s vlasti svrgnut predsjednik Manuel Zelaya, zabraniti javni prosvjedi i sloboda govora i medija, izvijestili su u ponedjeljak vladini dužnosnici.

Zelaya je vojnim udarom u lipnju svrgnut s vlasti i protjeran iz zemlje, no prošli se tjedan uspio vratiti i utočište pronašao u brazilskom veleposlanstvu u Tegucigalpi.

Aktualni ministar unutarnjih poslova Oscar Matute izjavio je da vlada smatra kako posao medija koji potiču nasilje treba precizno regulirati donošenjem dekreta. Visoki vladin dužnosnik kazao je da su točke dekreta objavljene u službenom državnom listu 26. rujna.

Mediji skloni Zelayi, Radio Globo i Cholusat Sur, kojima je rad zabranjivan već nekoliko puta otkad je na vlast stupila nova vlada, smatraju da će njezine nove mjere postupno dovesti do potpune zabrane njihova rada.

Dekretom se na 45 dana ukidaju sloboda govora te javna okupljanja i putovanja, osim ako njihovo održavanje prethodno ne dopuste policija ili vojska. Također se omogućuju uhićenja bez uhidbenog naloga. (hina/metro-portal)

28.09.2009. 09:58:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh