« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Solar Impulse

Po pisti zarulao prvi zrakoplov na solarnu energiju

Prvi let Solar Impulsea kojega pogoni energija iz 11 tisuća solarnih ćelija najavljen je za proljeće 2010.

(MWN)
Više o

Solar Impulse

,

solarni zrakoplov

,

Bertrand Piccard

Zrakoplov na Sunčevu energiju 'Solar Impulse' u petak je u vojnoj zračnoj luci u Duebendorfu, nedaleko od Zuericha, prvi put "zarulao" po pisti, a prije nego što 2012. poleti na put oko svijeta, proći će još mnoge testove.

Zrakoplov ima raspon krila od 64 metra, poput Airbusa A340, a teži 1.600 kilograma, kao prosječni automobil. Pokreću ga četiri električna motora, a na krilima i okomitom stabilizatoru ima 11 tisuća solarnih ćelija.

Nakon serije testova, rastavit će ga i prebaciti u vojnu zračnu luku u Payerneu. Prvi let od 36 sati najavljen je za proljeće 2010.

Za prvi let oko svijeta predviđeno je pet ruta, a svaka će trajati od tri do pet dana, koliko može izdržati pilot. Prilikom svakog slijetanja pilot će se zamijeniti, a zrakoplov će se predstaviti javnosti.

Projektante vodi Bertrand Piccard, koji je balonom bez zaustavljanja preletio Zemlju 1999. Njegov je cilj promicati neizmjerne mogućnosti obnovljive energije i novih tehnologija.

"Više od deset godina sanjam o solarnom zrakoplovu koji leti i danju i noću bez goriva", rekao je Piccard. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 17:23:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh