« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Brzo i jednostavno

Otkrijte bakterije za 15 minuta

NASA-ini znanstvenici razvili su novu tehnologiju koja brzinski otkriva patogene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Više o

bakterije

,

NASA

,

tehnologija

,

izum

Nova naprava koju je dizajnirao kemičar Adrian Ponce, namijenjena je smanjenju kontaminacije u Space Shuttleovima. ˝Ova tehnologija u roku od 15 minuta analizira uzorke i daje rezultate˝, objašnjava Ponce.

No može se primijeniti i u zemaljskim uvjetima. Trenutno se radi na transformiranju tehnologije u prenosivi uređaj za detekciju bakterija. Od toga bi mogle imati koristi bolnice, farmaceutske kompanije pa čak i proizvođači elektronike.

Nova tehnologija radi na principu detekcije bakterijskih endospora, fokusirajući se na njihovu kemijsku komponentu - dipikolinsku kiselinu. Ponceova metoda pretražuje kiselinu te njezin ključni element terbijum. Terbijum se može primijetiti tijekom gledanja televizije, gdje stvara zelenu boju. Kada znanstvenici dodaju terbijum na kontaminirano područje i osvijetle ga ultraljubičastim svjetlom, on emitira zeleno svijetlo.

Svjetlost endospora neće direktno ukazati na organizme koji uzrokuju bolesti no njihova eliminacija iz prostora efektivno će očistiti i štetnije mikrobe.

06.11.2009. 19:28:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh