« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
RAZLIKE

Po čemu je Fukushima drugačija od Černobila

Katastrofu u Černobilu izazvala je ljudska pogreška, krizu u Fukushimi izazvali su potres i tsunami

Fukushima Daiichi
Fukushima Daiichi (Facebook/MWN)
Više o

eksplozija

,

katastrofa

,

IAEA

,

Černobil

,

nuklearke

,

Fukushima Daiichi

Stanje nuklearne centrale Fukushima je "potpuno drugačije" od stanja u Černobilu (fotografija ispod) prije 25 godina iako su na jednakoj razini prema Međunarodnoj skali nuklearnih i radioloških događaja (Ines), objavila je u utorak Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA), prenosi Hina. "Nesreće u Fukushimi i Černobilu su vrlo različite", rekao je novinarima šef odjela za sigurnost i nuklearnu sigurnost IAEA-e Denis Flory. "Nesreća u Fukushimi je potpuno drugačija i razina emisija u Černobilu je bitno drugačija", naglasio je taj dužnosnik IAEA-e.

Snažna eksplozija u Černobilu, s jednim reaktorom u radu odaslala je velike količine radiaktivnosti u atmosferu, raspršivši je po planetu. U Fukushimi su se reaktori ugasili i nije bilo eksplozije unutar sigurnosnog pojasa.

Japan je u utorak povećao razinu nuklearne katastrofe u nuklearki Fukushima Daiichi s 5 na najvišu 7, čime je ta katastrofa izjednačena s katastrofom u Černobilu iz 1986. Prijelaz na razinu 7, veliku nesreću sa značajnim učincima na zdravlje i okoliš odlučen je na temelju ukupnog ispuštanja radioaktivnosti, 370.000 terabekerela do sada, prema podacima japanskih vlasti, dok je u Černobilu utvrđeno ispuštanje radioaktivnosti od 5,2 milijuna terabekerela, objasnio je Flory.

IAEA također naglašava da je katastrofu u Černobilu izazvala ljudska pogreška, dok su krizu u Fukushimi izazvali potres i tsunami. Snažna eksplozija u Černobilu, s jednim reaktorom u radu odaslala je velike količine radiaktivnosti u atmosferu, raspršivši je po planetu. U Fukushimi su se reaktori ugasili i nije bilo eksplozije unutar sigurnosnog pojasa. Flory zaključuje da je stanje u Fukushimi i dalje vrlo ozbiljno, ali postoje prvi znakovi povratka nekih funkcija, posebice opskrbe sustava hlađenja reaktora.

13.04.2011. 07:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh