« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PRVI U SVEMIRU

Medvedev astronautima čestitao njihov praznik

"Mi smo prvi stigli u svemir, imamo ogroman broj postignuća i ne želimo izgubiti prednost", rekao je ruski predsjednik

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Getty Images)
Više o

svemir

,

Dmitrij Medvedev

,

astronauti

,

Jurij Gagarin

,

Međunarodni dan astronautike

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev čestitao je u utorak astronautima na Međunarodnoj svemirskoj postaji 50. godišnjicu povijesnog leta Jurija Gagarina u svemir i njihov praznik, Međunarodni dan astronautike, i rekao im je da istraživanje svemira ostaje prioritet Rusije, javljaju ruski mediji, prenosi Hina.

"Mi smo prvi stigli u svemir, imamo ogroman broj postignuća i ne želimo izgubiti prednost", rekao je ruski predsjednik. Istaknuo je da je osvajanje svemira sada moguće samo putem međunarodne suradnje te da će Rusija ulagati u istraživanje svemira jer je to njezin prioritet. Legendaran Gagrinov let proslavljen je i u svijetu. Tako je Manneken Pis, simbol Bruxellesa, odjeven u rusko svemirsko odijelo.

"Taj je događaj zadivio i učinio da srca brže kucaju", rekao je gradonačelnik Bruxellesa Freddy Thielemans. Na povijesnom uspjehu Rusiji je čestitala i Bijela kuća.

U utorak je na YouTube postavljen dokumentarac First Orbit koji rekonstruira svih 108 minuta Gagarinovog leta. Ne postoje originalne snimke iz kapsule Vostok 1 u kojoj se Gagarin nalazio, ali zato postoji audiosnimka njegovih komentara. Njegov glas montiran je na odgovarajuće snimke onoga što je Jurij Gagarin mogao vidjeti na svom letu oko Zemlje, koje je snimio talijanski astronaut Paolo Nespoli na ISS-u. Nije ipak mogao napraviti posve vjernu kopiju Gagarinova leta jer se ISS, iako je slijedio sličnu putanju leta, ne može toliko približiti polovima kao Gagarinova kapsula.

"Kad spojite te snimke i uzbuđenje u njegovom glasu, to postaje stvarno čudesno", rekao je redatelj filma i povjesničar svemirskih letova Chris Riley.

12.04.2011. 21:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh