« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
VJEŽBAJTE ČITAVO TIJELO

Plivanje - sjajna metoda mršavljenja, ali samo uz pravilnu ishranu

Koliko god neki režim mršavljenja bio bolji od drugog, ni jedan ne isključuje pravilnu prehranu

Ljeto se bliži, svi na plivanje
Ljeto se bliži, svi na plivanje (m_bartosch/FreeDigitalPhotos)
Više o

plivanje

,

mršavljenje

Što mislite, je li plivanje sjajna aktivnost za gubljenje kilograma ili samo odličan način da održite tjelesnu formu i pokretljivost zglobova? Poput bilo koje druge kardio-vježbe ili umjerenih aktivnosti kao što je, na primjer, hodanje, plivanje je također dobra preventivna metoda koja vas čuva od upala i smanjuje rizik od raznih degenerativnih bolesti. Ali što je s kilogramima?

Obično kada ljudi počnu vježbati nešto novo ili po prvi put dolazi do gubitka tjelesne težine. To je zato što se tijelo suočava s novi izazovom pa daje svoj maksimum što pak znači da troši puno kalorija. Ipak, s vremenom tijelo se prilagodi istoj aktivnosti i pronađe načina da istu stvar obavi s manje utrošene energije, a to znači da se troši manje kalorija i gubi manje kilograma. Dakle, ako ste se tek počeli baviti plivanjem, sigurno ćete primijetiti da ste izgubili par kilograma, naročito ako uz plivanje pravilno jedete.

Plivanje kao dugoročna metoda mršavljenja i održavanja težine?

Plivanje je nešto učinkovitije od hodanja ili jogginga jer aktivira sve mišiće tijela. Ali kao i hodanje, koje je sjajno za održavanje forme zbog same činjenice da se radi o kretanju, plivanje je također najpoznatije upravo po učinku održavanja mobilnosti. Gubljenje kilograma je ipak malo složeniji proces. Plivanjem se u 30 minuta može potrošiti oko 300 kalorija, ali samo ako se radi o rigoroznom plivanju, a ne ležernom (u kojem se gubi oko 200 kalorija za isto vrijeme). Ako plivate sat vremena trošite između 400 i 700 kalorija, što je poprilično dobro, no više čimbenika igra ulogu u gubljenju kilograma. Pravila koja vrijede i za bilo koji drugi program mršavljenja vrijede i ovdje - potrebna je raznovrsnost u vježbama.

Raznovrsnost prije svega

Plivanje je super, ali ako mislite smršavjeti, potrebno mu je pridodati i dizanje utega ili jogu kako biste ubrzali taj proces. Vježbama snage (dizanje utega, sklekovi, trbušnjaci...) izgradit ćete mišićnu masu koja će brže trošiti masnoće iz vašeg tijela i pospješiti metabolizam. Sprint trčanje je sjajno za ubrzavanje metabolizma, ali vi možete još bolje - pokušajte sprintati u vodi. Kombinirajte sprintanje u plićoj vodi (da vam je do struka ili do grudi) i plivanje.

I druga stavka - pravilno jedite. Koliko god neki režim mršavljenja bio bolji od drugog, ni jedan ne isključuje pravilnu prehranu. Pravilno jedite, vježbajte raznovrsno i vježbajte jako. Ljeto je pred vratima, započnite s plivanjem.

08.06.2011. 12:30:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Ivana
  18.07.2012. 11:41
  bok imam 14 godina i visoka sam 168 cm i teška 65 kg.
  Htjela bih vidljivo smršati u trbuhu (bar da izgubim 5 cm) i htjela bih da smršam u nogama (isto oko 5-7 cm) i htjela bi da mi noge očvrsnu.
  Mogu li to postići s 3 tjedna plivanja,ako plivam ujutro i popodne, sveukupno negdje oko 4 sata plivanja?
 2. avatar
  Klark
  09.01.2018. 16:23
  Ne možeš
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh