« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina
LIJEK PROTIV DISTROFIJE?

Kora od jabuke jača mišiće

Prirodna tvar koja se nalazi u kori jabuke mogla bi pomoći pacijentima koji pate od nestanka mišićne mase

Jabuka
Jabuka (Free Digital Photos)
Više o

mišići

,

jabuka

Testiranja na miševima potvrdila su da mišiće jača ursolna kiselina koja se nalazi u kori jabuke, otkrili su američki znanstvenici koji tragaju za lijekom protiv distrofije, odnosno nestanka mišićne mase.

Ursolna kiselina je učinkovita jer mijenja aktivnost gena u mišićnim stanicama što povećava učinkovitost dvaju hormona koji pak potiču rast mišića. Znanstvenici daljnjim istraživanjima žele utvrditi može li se prirodna tvar koristiti i u medicinske svrhe kod pacijenata s dijagnozom mišićne distrofije, piše Cell metabolism.

"Bolest je vrlo raširena. S godinama se javlja kod većine ljudi, bilo kao zasebna bolest ili sastavni dio nekog drugog problema. No, zasada ne postoji lijek", kaže Christopher Adams sa Sveučilišta Iowa.

Adams je zajedno s timom stručnjaka identificirao 92 gena čija se aktivnost uslijed distrofije mijenja. U potrazi za lijekom koji sprječava "uključivanje ili isključivanje" pojedinih gena, testirali su preko 1300 različitih tvari, a najučinkovitijom se pokazala upravo ona koja se nalazi u kori jabuke.

Učinkovitost ursolne kiseline dokazana je u testiranjima na životinjama pri čemu su miševi koji su dobili navedenu tvar jačali mišiće bez da su istovremeno dobivali na tjelesnoj masi. Upravo suprotno, udio masnoće u tijelu i šećera u krvi se s povećanjem ursolne kiseline smanjivao. Slijede testiranja na ljudima.

08.06.2011. 07:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh