« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
STVARNO?

Plivanje - jednostavni eliksir zdravlja i mladosti

Plivanje pozitivno utječe i na rad hormona, što je jedan od glavnih faktora zdravlja, posebno kod žena

Plivanje je genijalno za zdravlje
Plivanje je genijalno za zdravlje (Arhiva)
Više o

plivanje

,

zdrav život

Zdrav život postao je gotovo pa obaveza, a u šumi savjeta obično se zaboravlja na pravi eliksir dugovječnosti i zdravlja - plivanje.

Istraživanje Sveučilišta u Indiani, koje je trajalo 30 dana na uzorku od 3.000 ispitanika svih uzrasta, pokazalo je da je plivanje blagotvorno za cijeli organizam.

Čak 92% plivača prijavilo je poboljšanje raspoloženja i porast energije, 63 % je smršavjelo, a primjećen je i boljitak kod gotovo svih koji su bolovali od srčanih tegoba.

Ovi rezultati nisu iznenađujući, ako imamo u vidu da plivanje pokreće mišiće cijelog organizma bez mogućnosti ozljeda, a uz to oslobađa takozvane hormone sreće.

Plivanje pozitivno utječe i na rad hormona, što je jedan od glavnih faktora zdravlja, posebno kod žena.

Ako uzmemo u obzir i činjenicu da se za pola sata plivanja potroši oko 320 kalorija, što je više nego tijekom hodanja ili vožnje bicikla, jasno je i koliko je ovaj sport dobar za liniju.

Plivanjem jačaju srčani mišići, a upravo njihovim jačanjem produbljuje se disanje i tijelo dobija više kisika. Samo 30 minuta kontinuiranog plivanja svakoga dana dovoljno je da se steknu kondicija i izdržljivost, što značajno usporava proces starenja.

Optimalna tjelesna masa je bez sumnje jedan od uvjeta, ali i pokazatelja dobrog zdravlja. Gdje je dobro zdravlje, tu je i dug i kvalitetan životni vijek, a u njegovom dostizanju plivanje nam je od najveće koristi.

02.07.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh