« Kazalište
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
PREDSTAVE

Plesni performans "Zapetljane fraze" u Teatru &TD

Alma Söderberg je koreografkinja i izvođačica koja koristi svoj glas i tijelo kako bi "svirala" prostor kao da je instrument

Zapetljane fraze
Zapetljane fraze (Arhiva)
Više o

Teatar &TD

,

Zapetljane fraze

,

plesni performans

,

Alma Söderberg

Plesni performans "Zapetljane fraze" u režiji belgijske koreografkinje i plesne umjetnice Alme Söderberg, u kojemu tri izvođačice koriste svoje glasove kako bi pokretu dale zvuk, gostovat će 26. studenoga u zagrebačkom Teatru &TD.

Alma Söderberg je koreografkinja i izvođačica koja koristi svoj glas i tijelo kako bi "svirala" prostor kao da je instrument. Njezino trajno istraživanje bavi se time kako slušamo dok gledamo; promatra odnos uha i oka.

U predstavi "Zapetljane fraze" (Entangled Phrases) zajedno s izvođačicama Anjom Müller i Angelom Peris Alcantud, Söderberg "sluša pokrete" - tri izvođačice koriste svoje glasove kako bi pokretu dale zvuk, puštajući da taj zvuk utječe na pokret.

"Zapetljanost zvuka i pokreta kao i zapetljanost nas tri stvara bogatu i kompleksnu tapiseriju. S pomoću vizualnog i zvučnog, međusobno se uvezujemo posvećenošću i privrženošću", rekla je Söderberg o predstavi.

"Odgovaramo društvu straha tako što razvijamo tehniku osjetljivosti, zajedništva te njegujemo mogućnost da mislimo nekoliko misli istovremeno dok odgovaramo na tu kompleksnost svojim punim kapacitetima. Poliritmija i polifonija dobrodošle su kao izazov dubini iskustva i razumijevanja", dodala je.

Dramaturg je Igor Dobričić, a zvuk oblikuje Dechat "Hendrik" Lewillekens.

Kritika je ocijenila kako je "velika tajna ovog malog, šarmantnog rada u tome što je za gledatelja teško shvatiti kako funkcionira - doima se kao labava improvizacija triju prijateljica, a istovremeno je prilično jasno da bi se tkivo 'zapetljanih fraza' raspalo zbog najmanje zamućenosti i to savršenstvo i lakoća dugo vas prate i čine sretnima".

Predstava je nastala u sklopu Europskog projekta poticanja izvedbenih umjetnosti apap- Performing Europe 2020, sufinanciranog sredstvima programa Europske Unije Kreativna Europa. Riječ je o produkciji belgijskog kolaborativnog umjetničkog projekta Manyone, u koprodukciji s: PACT Zollverein (Njemačka), Norrlandsoperan (Švedska), Tanzfabriek (Njemačka), Inkonst (Švedska), Kunstencentrum BUDA (Belgija).

Ulaz na predstavu je besplatan.

22.11.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh