« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
PROBLEMI?

Plenković između Merkel i Bleiburga

Kancelarka Angela Merkel u Zagrebu je podržala HDZ-ovu kampanju za europske izbore. Dok je Hrvatska pratila događanja na Bleiburškom polju, poručila je da nacionalizam uništava Europu

Plenković se uvaljuje sve dublje...
Plenković se uvaljuje sve dublje... (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

Bleiburg

,

Andrej Plenković

Je li posjet savezne kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj državnički ili stranački? I jedno i drugo, objasnili su novinarima njeni domaćini iz Hrvatske demokratske zajednice. Pa je tako Merkel odmah nakon bilateralnog sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem na središnjem predizbornom skupu vladajuće stranke zapjevala i stranačku himnu „Bože, čuvaj Hrvatsku".

Ovo je, podsjetimo, treći posjet kancelarke nekom hrvatskom premijeru. 2007. godine je u Zagrebu istaknula kako je s Ivom Sanaderom veže prijateljstvo, a sudjelovala je i u njegovoj izbornoj kampanji. Sanader je u međuvremenu „pao", a nagađalo se da ga je na izlazak iz Banskih dvora natjerala upravo Merkel i to zbog afere Hypo. Četiri godine kasnije u Zagrebu susrela se s Jadrankom Kosor. Ako je pitati premijera Plenkovića, najnoviji dolazak znači bezrezervnu podršku njegovoj politici. Nešto manje javnost je percipirala da je Merkel došla zatražiti i podršku vodećem kandidatu Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfredu Weberu.

Savez za briselske karijere?

Hrvatska javnost, s obzirom na to da joj je ovo zadnji mandat, Merkel doživljava kao političku zvijezdu padalicu. Ipak, unatoč svježim izjavama da se neće kandidirati ni za neku vodeću funkciju unutar Europske unije, Hrvati Uniju smatraju njenim projektom iz kojeg neće tako lako izaći. Pa se u kontekst ovog posjeta učitavaju i navodno europske ambicije Andreja Plenkovića koje on nije potvrdio ni izričito demantirao. Naime, Financial Timea ga je označio kao rezervnu varijantu u slučaju Weberova neuspjeha, a on je pak u intervjuu za Politico tek rekao: da je njegov posao pozicija hrvatskog premijera. Merkel i Plenković će biti jedno drugom podrška u europskim karijerama, zaključili su neki domaći analitičari.

U službenom državničkom dijelu posjeta razgovaralo se o uobičajenim temama; iseljenim Hrvatima, gospodarskoj suradnji, hrvatskom ulasku u schengenski prostor i hrvatskom predsjedanju Unijom. S konferencije za medije kancelarka je poručila i da Berlin "načelno podržava" europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, ali da "pritom treba uzeti u obzir da kriteriji moraju biti ispunjeni".

„U Njemačkoj žive stotine tisuća Hrvata i oni su most suradnje naše dvije zemlje, ali mora se raditi i na tome da svi u Hrvatskoj imaju blagostanje", kazala je kancelarka poručujući da i Weber želi da svi u Europi imaju blagostanje. "Sljedeće godine Hrvatska će predsjedati Europskom unijom i naš Andrej Plenković će u isto vrijeme biti jedan od jakih predsjedatelja i surađivati s Weberom koji će biti predsjednik Europske komisije za dobrobit svih članica", izjavila je Merkel. Nakon Hrvatske, Unijom će predsjedati Njemačka.

Šačica prosvjednika

Plenković je odgovorio i na neugodno pitanje o optužbama za okrutno postupanje prema migrantima: „Hrvatska u tom procesu ima 6.500 svojih policajaca koji kontroliraju granicu, a u procesu kontrole granice poštujemo naše nacionalno zakonodavstvo, međunarodne konvencije i europsku pravnu stečevinu."

Merkel je ispred dvorane Cibona koja je na stranačkom skupu okupila, kažu, oko 6.000 ljudi dočekala i mala skupina prosvjednika iz neparlamentarne stranke Generacija obnove. Stranku predvodi nekadašnji predsjednik mladeži radikalne Hrvatske čiste stranke prava Frano Čirko, poznat po svojem angažmanu protiv gej prava. Danas mu je jedan od glavnih ciljeva borba protiv migrantske politike čije je okvire postavila upravo Merkel.

Zgodan ili nezgodan trenutak?

Ne možemo preskočiti da se ovaj posjet dogodio na dan komemoracije na Bleiburškom polju, manifestaciji kojom se tek formalno odaje počast žrtvama poratne odmazde komunističkog režima, dok se u stvarnosti događa veliko okupljanje nacionalista, desnih radikala i apologeta propalog ustaškog režima.

Kako je Austrija pokazala da to više neće tolerirati na svom teritoriju, barem ne u najvulgarnijem obliku, premijer i predsjednik Sabora nisu nazočili komemoraciji kojoj je pokrovitelj Sabor Republike Hrvatske. Plenković je na Bleiburško polje poslao dvojicu ministara, a zahvaljujući dolasku visoke gošće, imao je i službeno opravdanje pred „tvrđim" krilom svoje stranke. Na to su upozorili i iz Mosta, nekadašnjeg partnera u HDZ-ovim vladama.

Merkel servirali Bleiburg i Thompsona

S Bleiburga je na stranački skup u Cibonu stigao Milijan Brkić potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a za kojega se tvrdi da je najveći oponent proeuropskom stranačkom predsjedniku. Doduše, iako je Sabor pokrovitelj manifestacije, jasno je kazao kako je tamo bio kao privatna osoba.

No Bleiburg je ipak u Hrvatskoj prevelika tema da se na njoj ne bi gubili ili zarađivali bodovi u kampanjama pa su se na njega u svojim govorima referirali i premijer Plenković i nositelj HDZ-ove liste za europske izbore Karlo Ressler. Potonji je kazao kako je riječ o jednoj od najvećih tragedija hrvatskog naroda, a sve uz taktove pjesme Marka Perkovića Thompsona, miljenika radikalne desnice.

Bleiburška događanja, jasno je, nisu Europa koju želi njemačka kancelarka pa je okupljenim HDZ-ovcima jasno rekla kako je Europa projekt slobode i jednakopravnosti. „Nacionalizam pokušava uništiti Europu, protiv toga se moramo boriti", kazala je u govoru koji je počela i završila na hrvatskom jeziku. Upravo je to možda i najvažnija poruka koju je Merkel donijela u Zagreb uz optimističnu najavu da će se Hrvatska tijekom mandata nove Europske komisije priključiti schengenskom prostoru i eurozoni.

Piše: Siniša Bogdanić/DW
20.05.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh