« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
C1 INHIBITOR

Muzu zečeve jer im mlijeko ima sjajna medicinska svojstva

Bijeli napitak sa hi-tech zečjih farmi jeftin je za proizvodnju, a ni količina nije problem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

moždani udar

,

srčani udar

,

zec

,

kunić

,

zečje mlijeko

,

protein c1 inhibitor

Nizozemski su znanstvenici počeli s uzgojem mliječnih zečeva s ciljem iskorištavanja pozitivnih svojstava njihova mlijeka. Prva komercijalna mužnja zečeva, koja se obavlja specijalnim strojevima, trenutno je aktualnija na jednom gospodarstvu u Nizozemskoj, piše Sunday Times.

Naravno, zečevi su genetski modificirani na način da nose i dio ljudskih gena, što u konačnici znači da njihovo mlijeko sadrži protein C1 inhibitor koji sprječava upale u tijelu a nedostatak kojeg može biti vrlo štetan po organizam.

Mliječni protein bi trebao sprječavati odbacivanje transplantiranih organa te oštećenja tkiva nakon srčanog i moždanog udara kao i pomoći žrtvama recimo prometnih nesreća kojima su tom prilikom ozlijeđeni unutarnji organi. C1 može se uzeti iz ljudske krvi ili nekih drugih životinjskih izvora, no to je skupo i podrazumijeva velik rizik od zaraze virusom AIDS-a ili ljudskom verzijom kravljeg ludila.

Takve opasnosti ne postoje kad je u pitanje mlijeko s hi-tech zečjih farmi. Imunologinja Hillary Longhurst iz londonske bolnice Barts kaže da je jako uzbuđena jer bi ovakva vrsta terapije mogla potpuno promijeniti živote mnogih ljudi koji pate. Stoga ne čudi da se očekuje povećanje broja sličnih gospodarstava.

Sijmen de Vries, izvršni direktor biotehnološke kompanije Pharming koja stoji iza čitavog projekta, kaže:

„Postoji velika potražnja za ovim proizvodom. Mi imamo kapacitete da ga proizvedemo jeftino i u neograničenim količinama." Samo jedan primjer za kraj, bijeli novozelandski kunić može proizvesti oko 140 mililitara mlijeka na dan.

17.01.2010. 15:05:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh