« Život
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
ZABORAVLJENA VJEŠTINA

Pisanje rukom čini nas pametnijima

Pisanje rukom postala je vještina koja izumire, sada kada djeca koriste tipkovnice već i u osnovnoj školi

Fotografija vijesti
Više o

mozak

,

rukopis

,

tipkovnica

,

pisanje

,

kompjuter

,

tipkanje

No pisanje rukom može biti ključan način na koji treniramo mozak, sugerira nekoliko istraživanja. Pisanje rukom razlikuje se od tipkanja jer zahtjeva poteze kako bi se napisalo slovo, umjesto samo odabira već gotovog slova, objašnjava Virginia Berninger, profesorica psihologije sa Sveučilišta Washington. Ti potezi rukom aktiviraju velika područja u mozgu koja su zadužena za razmišljanje, pamćenje i govor.

Pisanje rukom pomaže djeci da nauče slova i oblike, poboljšava njihovu imaginaciju, te može potaknuti razvoj novih vještina. Studija koju je provela Berninger, otkrila je da u 2., 3. i 6. razredu osnovne škole djeca pišu više riječi, brže ih zapisuju, te izražavaju više ideja tijekom pisanja eseja rukom nego kad tipkaju.

Jedna druga studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Indiana, otkrila je da su djeca koja su vježbala pisanje rukom imala aktivnije mozgove nego ona koja su jednostavno tražila odgovarajuće slovo na tipkovnici.

No nisu samo djeca ta koja imaju koristi od pisanja rukom, navodi studija objavljena u "Journal of Cognitive Neuroscience". Naime, odrasli koji uče novi jezik bolje pamte njegove riječi ukoliko ih ručno zapisuju. S obzirom da sve više ljudi svoje vrijeme provodi pred kompjuterom, ponovno treniranje pisanja rukom mogla bi biti korisna kognitivna vježba, navodi neuroznanstvenik P. Murali Doraiswamy sa Sveučilišta Duke.

13.02.2011. 10:00:37
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  ZarađujemMasno
  13.02.2011. 10:39
  pa sve te čini pametnijim šta radiš a inače ne radiš.. tako nas je na isti način prije 20 godina činilo pametnijima pisanje tipkovnicom
 2. avatar
  emil
  30.09.2013. 15:30
  Čitajući popularnu psihologiju za svakoga saznao sam da je lijeva polutka mozga vezana sa desnom rukom a desna sa lijevom rukom,znači princip X.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh