« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NAKON 250 DANA

Kozmonauti uspješno sletjeli na Mars

Rusi u stvarnom vremenu simuliraju putovanje na Mars koje bi se trebalo dogoditi za 20 godina

Mars
Mars (Shutterstock)
Više o

Mars

,

istraživanje svemira

,

Mars-500

Kozmonauti su nakon 250 dana u potpunoj izolaciji, bez prirodne svjetlosti i svježeg zraka, uspješno stigli do Marsa. Simulacija putovanja koje bi se trebalo dogoditi za 20 godina provodi se u Moskvi u stvarnom vremenu, a u eksperimentu sudjeluju kozmonauti iz Rusije te po jedan iz Francuske, Kine i Italije. Na put su krenuli u lipnju 2010.

Tri kozmonauta su prije nešto više od tjedan dana svemirski brod zamijenila kapsulom za slijetanje. Rus Alexander Smolewski, Kinez Wang Yue i Talijan Diego Urbina potom će mjesec dana istraživati Crveni planet. Predviđene su i šetnje po površini koja je izgrađena u jednoj dvorani u Moskvi na temelju dosadašnjih spoznaja o Marsu.

"Izvršavaju sve zadatke kao da se radi o stvarnoj misiji", rekla je za AFP voditeljica projekta Mars-500, Jennifer Ngo-Anh. Međutim, dodala je da će tijela kozmonauta na stvarnoj misiji biti izložena dodatnim opterećenjima zbog gravitacije i zračenja.

Eksperiment provodi ruski Institut za biomedicinske probleme (IBMP) u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA). Simulacija u stvarnom vremenu trebala bi pokazati kako sudionici reagiraju na dugotrajnu izolaciju. Kozmonauti "stanuju" u ukupno pet modula veličine 180 kvadratnih metara. Na raspolaganju imaju teretanu i saunu. U svakom trenutku mogu prekinuti eksperiment, a s vanjskim svijetom komuniciraju putem e-maila.

Sudionici tvrde da se izolacija može pobijediti jedino radom, ustaljenim ritmom dan-noć i brigom za vlastito zdravlje. Povratak je zakazan za studeni 2011.

14.02.2011. 07:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh