« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
PIF

Međunarodni festival lutkarskih kazališta počinje 29. kolovoza

Na ovogodišnjem PIF-u od 29. kolovoza do 4. rujna gotovat će 20 kazališta i lutkarskih skupina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

PIF

,

zagreb-info

,

42. međunarodni festival kazališta

,

Livija Kroflin

U sedam festivalskih dana više od 300 lutkara, glumaca, glazbenika i drugih umjetnika iz Hrvatske, Belgije, Bjelorusije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Srbije sudjelovat će u izvedbi 26 lutkarskih predstava i 12 popratnih programa - izložbi, promocija knjiga, predavanja, okruglih stolova, radionica i projekcija, kazao je na konferenciji za novinare ravnatelj Međunarodnog centra za usluge u kulturi Josip Forjan.

Predstavljajući službeni program ovogodišnjega PIF-a, umjetnička selektorica Livija Kroflin najavila je da se 13 kazališta nalazi u službenoj konkurenciji. Kako je tema ovogodišnjeg festivala lutkarska tehnika marioneta - lutka na koncu, najavila je predstavu "Varijete" iz tršćanskog Stalnog pokrajinskog kazališta, a koja će i otvoriti ovogodišnji PIF. Na marionetu, "kraljicu lutaka", podsjetit će i Udruga "Figli d'arte Cuticchio" iz Palerma sa tzv. sicilijankama, teškim i velikim lutkama koje su postale zaštićeno nacionalno blago. I Gradsko kazalište lutaka Split nastupit će u predstavi "Mala vila" s tim lutkama koje, kaže Kroflin, danas spadaju u kompliciranu tehniku koja se više i ne koristi toliko.

Kroflin je izdvojila popularnu predstavu "Doktor Faust" Lutkarskog kazališta iz Ljubljane u kojoj "nastupaju" lutke od deset centimetara u postavi iz 1938., te belgijsku "Crvenkapicu na bakin način" za najmlađe, djecu od tri godine.

U službenom programu bit će izvedene "Bajka o caru Saltanu" osječkog Dječjeg kazališta "Branimir Mihaljević", "Lončiću kuhaj" i "Pustolovine Toma Sawjera" Gradskog kazališta Rijeka, "Svarožić" ZKL-a, "Vrak mrak i Seljo Beljo" Dječje i lutkarske scene HNK u Varaždinu te "Crvenkapica" Lutkarske scene "I. B. Mažuranić". Od gostovanja najavljene su i predstave "Ruggiero od bijeloga orla" iz Italije, "Salijerijev mjesec" iz Bjelorusije, "Pčelica Maja" iz Slovenije, "Mali princ" iz Srbije te "Veliko kihotanje" iz Bugarske.

PIF počinje u subotu, 29. kolovoza, povorkom lutaka koja će sa Cvjetnoga trga ići do Trga bana Jelačića. Tada će biti i otvorena izložba "Život na koncu" u Muzeju Mimara sa 20-tak marioneta iz muzejske zbirke Stiftelsen Marionettmusset iz Stockholma. Posljednjeg dana Festivala, 4. rujna, bit će odigrane i predstave van konkurencije te podijeljene nagrade najboljima.

Izvor: Hina
26.08.2009. 14:31:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh