« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
MMM

Pića koja nas oslobađaju stresa

Stres nakon cijelog radnog tjedna odlično se može otjerati pažljivim odabirom pića, a ma što vi mislili o tome, među njima nema alkoholnih

Šalica čaja idealan je napitak
Šalica čaja idealan je napitak (Shutterstock)
Više o

piće

,

mlijeko

,

stres

,

čaj

Stres vas je pojeo na poslu i dolazite kući umorni, razdraženi i pomalo ludi? Nema ništa bolje od šalice nekog napitka da vas opusti i riješi stresa, no među njima neće biti niti jednog alkoholnog.

1. Čaša hladne vode - povoljno djeluje na krvožilni sustav, odnosno prokrvljenost te stimulira endorfine koji stvaraju osjećaj sreće i zadovoljstva. Savršena kombinacija za opuštanje je čaša hladne vode uz kratku šetnju na svježem zraku.

>> Što jesti ovisno o raspoloženju >>

2. Čaša mlijeka - sadrži triptofan koji metabolizmom izgrađuje serotonin i tako daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Mlijeko je osim toga bogato kalcijem, magnezijem i kalijem koji pridonose smanjenju krvnog tlaka

3. Šalica vrućeg kakaa - topla pića povećavaju tjelesnu temperaturu i stvaraju osjećaj ugode koji se očituje i u mozgu. Važno je da koristite pravi kakao, a ne razne mješavine s puno šećera.

>>Hrana kojom se pobjeđuju stres i tjeskoba

4. Crni čaj - istraživanje Sveučilišta College London pokazalo je da četiri šalice crnog čaja na dan kroz razdoblje od šest tjedana smanjuju razinu kortizola, hormona koji se luči za vrijeme stresa i uzrokuje psihičke i fizičke tegobe.

5. Zeleni čaj - bogat teaninom koji povećava sposobnost učenja i koncentraciju, smiruje živce i napetost, pogoduje sniženju krvnog tlaka te ublažava simptome PMS-a. Prema nekim istraživanjima utječe i na stvaranje dopamina, "hormona euforije".

06.02.2015. 16:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh