« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SWEET DREAMS

Pet savjeta za lijepe snove

Sljedeći savjeti mogu vam pomoći ako imate problema sa snom, a nisu loši niti za one koji samo žele poboljšati kvalitetu svog sna

(Arhiva)
Više o

nesanica

,

spavanje

,

snovi

Nesanica je problem koji pogađa svaku treću odraslu osobu u nekom periodu života. Pri tome najčešći problem predstavlja stalno buđenje tijekom noći ili nemogućnost da se zaspi do kasnih noćnih sati.

To najčešće rezultira vrlo lošim raspoloženjem i niskom razinom energije tijekom idućeg dana, a ako se često ponavlja može ozbiljno narušiti fizičko i psihičko zdravlje. Zbog toga, ali i činjenice da ugodan san predstavlja jedno od najvećih zadovoljstava svakog čovjeka, nužno je dobro spavati, a pritom i lijepo sanjati.

Sljedećih pet savjeta mogu vam pomoći ako imate problema sa snom, a nisu loši niti za one koji samo žele poboljšati kvalitetu svog sna.

Prehrana

Ugljikohidrati kao što su kruh, pahuljice i tjestenina, važni su za dobar san. Nutricionisti su potvrdili povezanost prehrane bogate ugljikohidratima i dobrog i kvalitetnog sna. Oni sudjeluju u izlučivanju serotonina, hormona koji smiruje i regulira nivo šećera u krvi. Snižena količina šećera ometa san i zbog toga neka vaš zadnji obrok bude zasitan. Probajte banane ili razne salate koji su bogati triptofanom, supstancom koja djeluje kao prirodno sredstvo za smirenje.

Neiskorištena energija

Tijekom dana vježbajte ili barem izađite u šetnju, makar samo na par minuta. Neaktivnost je glavni uzrok nesanice jer nas neiskorištena energija sprečava da zaspimo. Osim toga, toksina koji se tijekom dana nakupljaju se u tijelu i mogu izazivati nelagodu i bol, najefikasnije se oslobođa kretanjem.

Opustite se

Sat vremena prije nego što pođete na spavanje čitajte ili gledajte nešto umirujuće kako bi se što bolje opustili. Popijte šalicu toplog mlijeka s malo meda, jer i mlijeko sadrži triptofan, a med je stari lijek protiv nesanice. Ako vam mlijeko nije po volji ili ga ne tolerirate pokušajte s čajem od kamilice koji također djeluje umirujuće.

Spavaća soba

Ako u spavaćoj sobi imate televizor obavezno ga premjestite u drugu prostoriju jer vas to, baš kao i računalo, može omesti u odlasku na spavanje i snu općenito. Nered također može biti dovoljno uznemirujuć pa posebnu pažnju obratite na urednost svoje spavaće sobe. Svjetlost također ometa san pa je mudro nabaviti debele zavjese da bi u potpunosti mogli zamračiti prostoriju, a prije spavanja sobu svakako prozračite.

Vježba za brz san

Usredotočite se na pojedine dijelove tijela. Počnite s čelom i to tako što ćete se maksimalno opustititi. Zatim opustite mišiće vilice, brade i vrata. Ruke držite uz tijelo i sasvim ih opustite. Osjetite pritisak tijela na krevet i postepeno opuštajte mišiće nogu idući od natkoljenica prema stopalima i nožnim prstima. Na većinu ljudi ova vježba djeluje toliko uspavljujuće da uglavnom utonu u san prije nego dospiju do stopala.

07.03.2010. 23:06:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh