« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
LAKA NOĆ

Pet savjeta da brže zaspite

Važnost dobrog sna za kvalitetan život poznata je svima. Evo kako taj san i osigurati

Kako brzo i lako zaspati
Kako brzo i lako zaspati (Deviantart)
Više o

nesanica

,

spavanje

,

san

,

naturopatija

,

dnevnik spavanja

,

poremećaj spavanja

Loše spavanje i manjak sna nikako ne biste smjeli zanemariti. Cijena neurednog spavanja očituje se u lošem radu na poslu, štekanju u spolnom životu te općenito zdravlju.

Kod žena je čak zabilježena nagla promjena ponašanja nakon neispavanosti - često se manifestira neprijateljstvom, ljutnjom i netrpeljivošću, a poznato je i da se povećava rizik od dijabetesa te oboljenja srca. Evo što biste trebali pokušati učiniti da se dobro naspavate.

1. Riješite se neugodne buke. Supružnik koji hrče, dostavni kamion u onoj trgovini ispod koji zvoni, zidni sat koji iritantno kuca... riješite se svega toga na način da si puštate uspavljujuću i umirujuću glazbu.

2. Pripremite svoje tijelo za san. Kad legnete u krevet, najbolje vam je da upotrijebite tehniku koju preporuča Catherine Darley sa Instituta za naturopatsku medicinu iz Seattlea. Stegnite nožne prste jedan uz drugi i brojite do sedam, a zatim ih opustite. Ponovite to za svaku mišićnu skupinu, od nožnih prsta do vrata.

3. Vodite bilješke. Vaša svakodnevna rutina iznimno utječe na vaš san. Dnevnik spavanja bi vam mogao pomoći da otkrijete što vam najviše ometa ugodnu noć u krevetu. Stephanie Sielberman, autorica priručnika The Insomnia Workbook, kaže da biste trebali zapisivati koliko kofeina dnevno konzumirate, kad i koliko vježbate, što jedete, kad idete u krevet i kad se budite te koliko ukupno uspijete odspavati. Zatim svoje zabilješke pokažite liječniku ili stručnjaku za poremećaje u spavanju.

4. Održavajte svježinu. Ljudi lakše zadrijemaju i zaspe kad je u sobu malo svježija temperatura, kaže Silberman. Namjestite temperaturu u sobi bar tijekom noći da bude nešto niža od sobne. A ako vas muče napadi noćnog znojenja i toplotni udari zbog kojih se otkrivate, pokušajte s rashlađujućim madracima, posteljinom koja sprječava znojenje ili pak s prozračnim pamučnim pidžamama.

5. Krevet je za opuštanje. Umjesto da raspredate o događajima proteklog dana kad ste već legli, nastojte ozbiljne razgovore i priče obaviti barem dva sata prije spavanja tako da vam um nije opterećen problemima. Stručnjaci savjetuju da prije sna zamislite neku umirujuću scenu, poput plaže ili planine. Tijekom vremena naučit ćete mozak da se sve brže opušta.

07.11.2012. 23:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh