« Žene
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
ŽENSKO ZDRAVLJE

Pet najčešćih mitova o ženskom tijelu

Dok je velika većina misterija vezanih uz muško tijelo uglavnom razriješena, o ženskom se tijelu vode prave debate, što pogoduje stvaranju brojnih mitova

Što je laž, a što istina
Što je laž, a što istina (Arhiva)
Više o

kontracepcija

,

djevičanstvo

,

menopauza

,

žensko zdravlje

Vjerovali ili ne, iako smo već dobrano zagazili u 21. stoljeće, većina znanstvenih istraživanja koja se provode u svijetu još je uvijek više fokusirana na istraživanje muškaraca i njihove fizionomije, nego što je to slučaj sa ženama. I dok je zbog toga velika većina misterija vezanih uz muško tijelo uglavnom razriješena, o ženskom se tijelu povremeno vode prave debate, kako formalne tako i neformalne. Portal LiveScience odlučio je razbiti neke od mitova koje najčešće možemo čuti, a mi vam prenosimo najbolje od njih.

Mit #1: Liječnik može reći je li žena djevica ili nije

Unatoč naprednim instrumentima i uređajima za pregled svakog djelića našeg tijela, liječnici ne mogu precizno utvrditi je li neka žena djevica ili seksualno aktivna, zaključak je nekoliko studija provedenih posljednjih godina. Iako mnogi smatraju kako je za utvrđivanje djevičanstva dovoljno potražiti rupu u himenu, ona nam ništa ne govori, budući da ju ima svaki himen, pa i onaj u djevica.

Mit #2: Antibiotici čine kontracepcijske pilule nepouzdanima

Vjerovali ili ne, ovaj su mit proširili i sami liječnici, neupućeni u relevantna istraživanja provedena u posljednjih desetak godina. Naime, pouzdanost kontracepcijskih pilula je oko 99%, što znači da za onih 1% žena jednostavno nisu efikasne, a na taj postotak ni na koji način ne utječe uzimanje bilo kojeg antibiotika koji su u svakodnevnoj uporabi.

Mit #3: Ženama i muškarcima treba jednako sna

Studija provedena 2008. na Sveučilištu Duke pokazala je kako, iako svi ljudi trebaju određenu količinu sna kako bi normalno funkcionirali. Ipak, nedostatak sna puno gore utječe na žensko zdravlje nego što je to slučaj kod muškaraca, budući da, osim psihološkog stresa, nedovoljno spavanje ženama podiže razinu inzulina u krvi i utječe na čitav niz upalnih procesa, pokazalo je istraživanje provedeno na 2100 ljudi.

Mit #4: Menopauza potpuno uništava ženski libido

Nitko ne osporava činjenicu da žensko tijelo u menopauzi prolazi kroz brojne kemijske i hormonske promjene, ali to nipošto ne znači da do promjene nužno dolazi i u spavaćoj sobi. Studija provedena 1994. u SAD-u pokazala je kako otprilike polovica žena u pedesetima ima češće seksualne odnose nego što su to imale deset godina ranije.

Mit #5: Žena ne može zatrudnjeti za vrijeme mjesečnice

Unatoč činjenici da je doista malo vjerojatno da zatrudnite za vrijeme mjesečnice, kada je trudnoća u pitanju, jednostavno ne postoje nikakve pouzdane garancije, tvrdi Aaron Carrol, profesor sa Sveučilišta u Indijani. Iako niti jedna metoda kontracepcije (osim apstinencije, naravno) nije potpuno sigurna, poigravanje s plodnim i neplodnim danima svakako je među onima koje najlakše mogu zakazati.

11.02.2015. 20:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh