« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
NOVITETI

Pentax predstavlja hibridni K-01

Korisnici mogu koristiti svoje postojeće Pentax objektive, čak i one proizvedene za SLR aparate filmskog, analognog formata

Pentax K-01 s izmjenjivim objektivom
Pentax K-01 s izmjenjivim objektivom (Pentax)
Više o

fotoaparat

,

Pentax

,

K-01

,

Marc Newson

PENTAX Hrvatska sa zadovoljstvom predstavlja novi hibridni digitalni fotoaparat PENTAX K-01. Jedinstveni stilski dizajn djelo je Marca Newsona, jednog od svjetski najpoznatijih dizajnera kojeg je časopis Time uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Djela su mu izložena u mnogim velikim muzejima poput MoMa-e u New Yorku, londonskom Design muzeju i u V&A, u centru Georges Pompidou te u muzeju Vitra Design.

"Moja ideja bila je ostvariti kvalitetu slike i stručnosti u području fotografije. Neki od meni najdražih fotoaparata bili su Pentaxovi proizvodi. Zbog toga sam se želio vratiti korijenima kvalitete ovog proizvođača i pokušati stvoriti nešto doista jedinstveno i legendarno." Marc Newson.

Suradnjom s Marcom Newsonom, kompanija PENTAX RICOH IMAGING želi naglasiti svoju različitost te kvalitetu i jedinstvenost proizvoda. Prvi su proizveli digitalni SLR u boji, digitalne kompakte s izmjenjivom prednjom maskom te dizajnirali konceptne modele u suradnji s raznim kompanijama i umjetnicima.

Osnovne karakteristike K-01 su izvanredne, a podrazumijevaju APS-C CMOS senzor razlučivosti 16.28 efektivnih megapiksela za jasne slike visoke rezolucije, brzo kontinuirano okidanje oko 6 slika u sekundi, visok raspon osjetljivosti čak do ISO 25600 i snimanje u Full HD formatu sa stereo zvučnim sistemom.

S PENTAX-ovim SLR K sučeljem za objektive, jedini je hibridni model na tržištu koji podržava toliko širok raspon objektiva. Korisnici mogu sa zadovoljstvom koristiti svoje postojeće Pentax objektive - čak i one proizvedene za SLR aparate filmskog formata (analogne fotoaparate). Izbor raste na velikih 214 objektiva koji uključuje i novi Pentax objektiv 40mm XS (od početaka proizvodnje do sada Pentax je prodao impresivnih 20 milijuna objektiva vrhunske kvalitete).

K-01 je izvrstan odabir za fotografe početnike i amatere koji traže digitalni fotoaparat s izmjenjivim objektivima kojim je jednostavno rukovati, ali i za one koji traže originalnost i stil od svog fotoaparata. Za one koji već posjeduju PENTAX DSLR fotoaparat i žele malo inovativnosti i originalnosti koju nudi samo K-01, ovaj aparat može predstavljati prekrasni drugi izbor.

Novost u dizajnu primijenjena je i na novi smc PENTAX-DA 40mm F2.8 XS (primarni) izmjenjivi standardni objektiv - trenutno svjetski najtanji izmjenjivi objektiv koji je lansiran na tržište s novim K-01 fotoaparatom kao cjeloviti dizajnerski komplet.

Pentax K-01 i objektiv smc 40mm XS biti će dostupni od 15. ožujka 2012.

Preporučena MPC je 5.299 kn (tijelo) i 5.899kn (tijelo+ objektiv 40mmXS ili tijelo + objektiv DAL 18-55mm)

07.02.2012. 18:48:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mladen
    30.08.2012. 09:53
    Dugogodišnji sam fotoamater, a preko 30 godina fotografiram Pentaxovim SLR-ovima, pa sam tijekom godina prikupio solidnu zbirku fotoopreme i objektiva pokušavajući uvijek postiči njenu medjusobnu kompatibilnost i zato pozorno pratim testove tehnike i novosti od Pentaxa. Čini mi se kako je neobičan i hvaljen dizajn Pentaxa K-01 oprečan njegovoj primjenjivosti, velikim nedostatkom smatram što nema digitalnog tražila kao kod Nikona 1V, ili Canonovih SX-a, niti što ne postoji mogučnost naknadnog dodavanja digitalnog tražila kao kod Olympusa pen i Sonya. Zgodno je što je kompatibilan s Pentaxovim SLR-objektivima, medjutim pokušate li iz ruke fotografirati srednjim tele zumovima ili teleobjektivima kad vam ruke nisu priljubljene uz tijelo, a oko na tražilu shvatite kako je to nemoguća misija bez stativa. Sukladno receziji u FotoMagu i u njemačkom Fotomagazinu hvale njegovu kvalitetu slike, a kritiziraju spor i neprecizan autofokus, a ja se pitam kome tako nešto treba. Osobno uglavnom fotografiram prirodu, često divlje životinje, od kukaca do ptica, pa mi uglavnom fale objektivi velike žarišne duljine. Dok Pentaxovi širikokutni i normal-zumovi dobivaju vrlodobre, a makroobjektivi čak odlične ocjene u telepodručju nažalost nije tako. Nažalost i neovisni proizvodjaći objektiva kao Tamron i Sigma imaju mačehinski odnos prema Pentaxu pa ne uočavaju tržišnu tupu ili možda čak namjerno ne nude svoje najbolje telezum-objektive s priključkom za Pentax. Kako su kvalitetni teleobjektivi od 400 i više mm za nas obične smrtnike finacijski nedostupni, a istovremeno senzori manjih formata postaju sve bolji postaje sve prvlačnija ideja s njima kombinirati SLR-objektive. Tu je Nikon sa svojim aparatima 1V i 1J napravio odličan posao, oni imaju faktor produljenja žarišne duljine 2,7 x što znači npr. 100 mm postaje 270 mm, ili 300 postaje 810 mm, dodatna prednost je što nema ogledala koje bi pri okidanju moglo udarcem stresti sliku. Posebno interesantan je Nikon 1V jer ima elektronsko tražilo, a razumje se postoji adapter Nikon SLR-objektiva koji prenosi autofokus i sve ostale funkcije. Vrlo interesantan je Pentax Q koji ima faktor produljenja žarišne duljine 5,5 x, tj 100 mm pretvara u 550 mm, a 300 mm u čak 1650 mm, nažalost stao je na pola puta i nije svoj proizvod smislio do kraja, pa nema elektronsko tražilo kao Nikon 1V i nije predvidio mogućnost njegovog dodavanja kao kod Olympusa pen ili kod Sonya, a izgleda kako niti njegov adapter za SLR-objektive ne prenosi autofokus ni ostale funkcije. Pentax K-01 i u ovom slučaju time što je zadržao format svojih SLR-a je tehnički promašaj, pa teško mogu zamisliti nekog od vlasnika Pentaxova SLR-a koji bi svojoj opremi pridodao ovakav fotoaparat.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh