« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PRIJETE NESTAŠICE HRANE

Pčele su bolesne, nestaju, a nitko ne zna zašto

Vremena je sve manje - pčele u Europi su u vrlo lošem stanju pa se u rješavanje problema uključila i EU

Pčela
Pčela (Wikipedia)
Više o

proizvodnja hrane

,

pčele

Možda možemo živjeti bez meda, ali bi život bez pčela bio znatno teži. Pčele, naime, oprašivanjem biljaka osiguravaju egzistenciju biljnog svijeta kao i urod na poljima o čemu izravno ovisi proizvodnja hrane.

"Pčele su, nakon stoke i svinja, najvažnije životinje u prehrambenom lancu. Sve nas se tiče odumiranje ili bolest pčela", upozorava Europska komisija koja podsjeća na loše zdravstveno stanje europskih pčela. "Situacija je doista ozbiljna", kaže John Dalli, koji je u EK zadužen za sektor poljoprivrede.

Kako bi se konačno otkrilo što stoji iza misteriozne bolesti pčela, osnovana je posebna radna skupina koja uvodi standardizirane metode mjerenja i analize postojeće situacije u svim zemljama EU. U Francuskoj će stoga, najkasnije od travnja ove godine, biti otvoren laboratorij za zdravlja pčela. Najvažniji zadatak okupljenih znanstvenika je razvoj programa za nadzor kolonija pčela.

O pčelama ovisi trećina svjetske proizvodnje hrane

"Svi nalazi i rezultati standardizirat će se u tom jednom laboratoriju kako bismo mogli donijeti kvalitetnije odluke o daljnjem postupanju", rekao je predsjednik njemačke udruge pčelara Peter Maske koji je zadovoljan inicijativom EU. Trenutno svaka zemlja radi vlastite analize pa je situacija pomalo kaotična. Zajednički laboratorij je tek prvi korak prema rješenju problema. Europska komisija je stoga već počela poticati razvoj lijekova za pčele i program dodatnog obrazovanja pčelara.

Pčele i drugi prirodni oprašivači europskoj poljoprivredi godišnje donose prihode od 22 milijarde eura. Nijemci procjenjuju da pčele oprašuju 80% svih biljaka te da o njima ovisi trećina svjetske proizvodnje hrane.

Masovno odumiranje pčela u Njemačkoj je posljednji puta zabilježeno 2002. Utvrđeno je da su glavni uzročnik bolesti te godine bile grinje, što ovoga puta nije slučaj. Neki znanstvenici tvrde da su za sve krivi mobiteli, ali za to još uvijek ne postoje jasni dokazi. Među mogućim razlozima spominju se razne bakterije, pesticidi, klimatske promjene i pogrešno postupanje pčelara.

25.01.2011. 14:18:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    25.01.2011. 15:23
    gluposti, naravno da se zna... pčele ubijaju pesticidi:

    www.grist.org/article/2011-01-21-top-USDA-bee-researcher-also-found-Bayer-pesticide-harmful

    According to a report by Mike McCarthy, environment editor of the U.K.-based Independent, the lead researcher at the USDA’s very own Bee Research Laboratory completed research two years ago suggesting that even extremely low levels of exposure to neonicotinoids makes bees more vulnerable to harm from common pathogens.

    a proizvođač je Bayer:

    USDA researchers also have good evidence that these nicotine-derived chemicals, marketed by German agrichemical giant Bayer, could be playing a part in Colony Collapse Disorder—the mysterious massive honeybee die-offs that United States and Europe have been experiencing in recent years. So why on earth are they still in use on million of acres of American farmland?

    :-PPP
  2. avatar
    la
    25.01.2011. 17:24
    Pesticidi utječu na pčele tako da im slabe imuni sistem i pamćenje tako da se ne mogu vratiti nazad u košnicu (kao nama kada smo pod gripom pa funkcioniramo slabije nego inače). Svugdje je problem nestanka pčela a ne umiranja od neke specifične bolesti jer bi tada bilo mrtvih pčela oko košnice.. Pčela ima dovoljno zalihe hrane za točan put do ispaše i nazad, a ako zaboravi taJ put do košnice, slijeće na zemlju i postaje hrana mravima... Koga zanima članak, mislim da je izdan u zadnjem Nexusu
  3. avatar
    xena
    25.01.2011. 17:31
    tipično, EU birokratski pristupa problemu. osniva se kvazi laboratorij u francuskoj, dok oni to rijese vec ce bit kasno, tj. mozda je sve to samo kamuflaza da se ne bi prosirila prica o pesticidima.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh