« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
STVARNO?

Pauci - svjetski rekorderi u konzumaciji mesa

Uvijek iznova nas upozoravaju da konzumiramo manje mesa i ribe. Cjelokupno čovječanstvo godišnje pojede 400 milijuna tona. No pauci su u konzumaciji mesa višestruko aktivniji

Čine se nevini... ali nisu, ni izbliza
Čine se nevini... ali nisu, ni izbliza (FreeDigitalPhotos)
Više o

pauci

,

meso

Za početak jedan podatak: svi pauci svijeta godišnje pojedu između 400 i 800 tona insekata i malih životinja. Do tog zaključka je došao tim njemačkih, švedskih i švicarskih znanstvenika. U svom istraživanju objavljenom nedavno u stručnom časopisu „The Science of Nature", znanstvenici su zaključili da maleni pauci u svojoj mesožderskoj utrci iza sebe ostavljaju čak i kitove koji godišnje pojedu „tek" između 400 i 500 tona planktona, račića, riba i mekušaca.

More podataka

Postavlja se pitanje kako su znanstvenici došli do podataka o tomu koliko pauci pojedu. Kako je objašnjeno, primijenjene su dvije metode: prvo se izračunalo da na svijetu živi 25 milijuna tona paukova. Zatim je izračunata dnevna potreba za hranom, sve to podijeljeno u sedam svjetskih zona. Jer pauk iz Norveške i pauk iz Amazone nemaju iste prehrambene navike i apetite. Nakon toga su se ovi podaci upotpunili rezultatima empirijskih metoda o tomu koliko jedan pauk pojede. Veliku razliku u procjeni pojedenog mesa znanstvenici objašnjavaju različitim ekološkim sustavima u kojima pauci žive i s tim povezanom poteškoćom donošenja preciznih zaključaka jer se radi o prognozama koje naravno osciliraju.

Velika ekološka važnost

Dosada je znanosti poznato oko 45.000 vrsta paukova. U nekim ekološkim sustavima po kvadratnom metru može živjeti i do 1.000 jedinki. Pauci spadaju u najrašireniju i najraznolikiju vrstu grabežljivaca. Usprkos tolikoj rasprostranjenost, čovjek rijetko dolazi u dodir s ovim insektima što se djelomice zahvaljuje i činjenici da su pauci majstori skrivanja. Mnogim ljudima ta činjenica odgovara. Pauci nikad nisu smatrani poželjnim ukućanima. Pritom su i bake znale da pauk u kući donosi sreću. Možda iz jednostavnog razloga što ova životinja preuzima ulogu prirodnog insekticida. Odnedavno je poznata i važnost osmonožnih stvorova i po ekološki sustav. "Naši proračuni su pokazali globalnu važnost pauka za smanjenje populacije insekata i održavanje prirodne ravnoteže", kaže znanstvenik Martin Nyffeler iz stručnog tima.

Što se iz svega ovoga može zaključiti? Sljedeći put kada sretnemo pauke pokažimo dužno poštovanje. Jer bi bez njega i njegove vrste svijet bio mnogo neugodnije mjesto za život.

Piše: Hanna Fuchs/DW
19.03.2017. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh