« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
ZDRAVA HRANA

Patentirani beskalorični heljdini vafli

Heljda je bogata proteinima, aminokiselinama i topivim vlaknima. Još se naziva crno žito ili saracensko žito

Heljda
Heljda (Shutterstock)
Više o

zdrava hrana

,

kalorije

,

heljda

,

crno žito

,

vafli

Poljska znanstvenica patentirala je izum namijenjen dijabetičarima i pretilim osobama: vafle spravljene od heljdinih posija koji ne sadrže nijednu kaloriju, bez glutena su, ali zato bogati antioksidansima. "Kako naš organizam ne apsorbira celulozu iz heljde, vafli spravljeni od heljdinih posija zapravo ne sadrže kalorije, a ipak su bogati antoksidansima", koji čuvaju naše zdravlje, rekla je Harasym.

Grickajući heljdine vafle, ljudi mogu regulirati tjelesnu težinu, a u njima će uživati i dijabetičari kao i sve osobe koje ne podnose gluten jer ti vaflići čokoladne boje i okusa lješnjaka "ne sadrže gluten i ne povećavaju glikemijski indeks", objasnila je znanstvenica s Ekonomskog sveučilišta u Wroclawu, piše Hina. Harasym sada nastoji razviti heljdino pivo koje bi također bilo bez kalorija.

Heljda se katkad na francuskom naziva "crno žito" ili "saracensko žito", jer su je u Europu donijeli Saraceni (srednjovjekovni naziv za Arape), no zapravo nije žitarica poput pšenice ili ječma, već pripada obitelji dvornjače (Familiae polygonacea). Bogata je proteinima, aminokiselinama i topivim vlaknima. U Poljskoj se često služi kao prilog umjesto krumpira, riže ili tjestenine.

12.01.2011. 17:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh