« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
DOBAR SAVJET

Kako rezati luk bez suza

Svi koji vole kuhati radije bi da netko drugi umjesto njih nareže luk - ali luk se može uspješno narezati i bez suza

Fotografija vijesti
Više o

kulinarski savjeti

,

luk

,

rezanje luka

,

savjet

,

kuharski savjet

,

savjet dana

Sirovi luk proizvodi kemijsko isparavanje koje se u zraku pretvara u sumpornu kiselinu koja iritira suzne žljezde i proizvodi suze. Međutim, sve se to može ublažiti pomoću malih trikova:

1. Držite luk u hladnjaku pola sata prije rezanja. Isparavanje će biti znatno blaže ako je luk hladan - podsjetite se samo kako smeće više smrdi ljeti nego izimi.

2. Ostavite rezanje korijena luka za sam kraj jer se u njemu nalazi najveća koncentracija sumpora koji iritira sluznicu.

3. Režite luk vrlo oštrim nožem. Brzi, oštri pokreti nožem manje stišću tijelo luka i tako se smanjuje otpuštanje iritirajućeg isparavanja. Naravno, oštrim ćete nožem brže izrezati luk i tako smanjiti vrijeme kojim se izlažete iriticaiji.

4. Otvorite prozor i zapalite mirisnu svjećicu u blizini mjesta gdje režete luk. Plamen svijeće privući će isparavanje koje uzrokuje suze i smanjiti količinu supstance koja cirkulira zrakom.

10.01.2011. 23:59:13
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    martinatonka
    18.01.2011. 13:26
    Ima još jedna fora, vidjela na TV, isprobano, funkcionira - držite čajnu žličicu u ustima (da vam stoji na usnama; kao da ste je zagrlizli) i nema suza. Nemam pojma zašto, vjerojatno metal apsorbira... važno je da funkcionira.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh