Kako rezati luk bez suza
Svi koji vole kuhati radije bi da netko drugi umjesto njih nareže luk - ali luk se može uspješno narezati i bez suza
Sirovi luk proizvodi kemijsko isparavanje koje se u zraku pretvara u sumpornu kiselinu koja iritira suzne žljezde i proizvodi suze. Međutim, sve se to može ublažiti pomoću malih trikova:
1. Držite luk u hladnjaku pola sata prije rezanja. Isparavanje će biti znatno blaže ako je luk hladan - podsjetite se samo kako smeće više smrdi ljeti nego izimi.
2. Ostavite rezanje korijena luka za sam kraj jer se u njemu nalazi najveća koncentracija sumpora koji iritira sluznicu.
3. Režite luk vrlo oštrim nožem. Brzi, oštri pokreti nožem manje stišću tijelo luka i tako se smanjuje otpuštanje iritirajućeg isparavanja. Naravno, oštrim ćete nožem brže izrezati luk i tako smanjiti vrijeme kojim se izlažete iriticaiji.
4. Otvorite prozor i zapalite mirisnu svjećicu u blizini mjesta gdje režete luk. Plamen svijeće privući će isparavanje koje uzrokuje suze i smanjiti količinu supstance koja cirkulira zrakom.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar