« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OPREZNO

Pariz od EU-a traži obustavu letova u Meksiko

Zračni promet prema Meksiku se zbog širenja svinjske gripe drastično smanjuje.

(Getty Images)
Više o

EU

,

Francuska

,

Meksiko

,

svinjska gripa

,

prevencija

,

Roselyne Bachelot

,

obustava letova

,

avioprijevoz

Francuska će zatražiti od Europske unije da sazove izvanrednu sjednicu ministara prometa radi obustave letova u Meksiko, zbog svinjske gripe, priopćila je u srijedu francuska ministrica zdravstva Roselyne Bachelot.

Velika je vjerojatnost da su dvije osobe koje su se vratile iz Meksika zaražene svinjskom gripom, rekla je Francoise Weber, direktorica Instituta za zdravstvenu skrb, nakon sastanka s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u Parizu.

Te dvije osobe, muškarac i žena koji žive u okolici Pariza, pokazuju simptome gripe i smješteni su u bolnicu. Njihove pretrage "još traju", a potpuni rezultati znat će se do konca tjedna, rekla je Weber.

Kubanske vlasti su na neograničeno vrijeme ukinule sve redovite i izvanredne letove s Meksikom zbog širenja svinjske gripe u toj zemlji, nakon što su u utorak odlučili prvo na dva dana obustaviti letove.

"Svi redoviti i izvanredni letovi između Kube i Meksika ukidaju se od ponoći. Zračna veza ponovno će se uspostaviti kada nestanu uzroci koji su potaknuli donošenje takve odluke", ističe se u priopćenju Instituta za civilno zrakoplovstvo.

Veliki broj svjetskih zračnih prijevoznika, među kojima i "American Airlines" i "Continental", putnicima su omogućili mijenjati karte za letove u Meksiko za neku drugu destinaciju.

Zračni promet prema Meksiku se zbog širenja svinjske gripe drastično smanjuje, a veliki turoperatori otkazuju i aranžmane. Europski turoperatori TUI i grupa "Thomas Cook" otkazali su sve britanske letove za Cancun, a TUI je priopćio da zasada neće slati turiste u Meksiko do 8. svibnja, a nakon toga će ponovo razmotriti stanje.

Kanadski turoperator "Transit" u srijedu se pridružio i suspendirao također svoje letove za Meksiko. Istim mjerama priklonili su se i vlasnici velikih turističkih kruzera, pa je tako primjerice "Carnival" objavio da su njegova tri broda u utorak napustila luke u Meksiku zbog izbijanja zaraze.

Virus svinjske gripe koji se u ožujku pojavio u Meksiku, gdje je odnio 159 života, najviše se proširio u SAD-u, a sporadično i u Kanadi, Kostariki, Europi, Izraelu i Novom Zelandu. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 17:10:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh