« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BRUXELLES

NATO i Rusija službeno obnovili dijalog

Vijeće NATO-Rusija tijelo je koje se ne sastaje samo po lijepu vremenu, kaže tajnik.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Rusija

,

Gruzija

,

Jaap de Hoop Scheffer

,

Dmitrij Rogozin

,

Vijeće NATO-Rusija

,

nastavak dijaloga

NATO i Rusija počeli su u srijedu popodne prvi službeni sastanak Vijeća NATO-Rusija u Bruxellesu otkako su prekinuli razgovore zbog rusko-gruzijskog sukoba u kolovozu 2008., javljaju svjetske novinske agencije.

Rusija je "važan partner" s kojim se može surađivati "u ključnim pitanjima" kao što su "neširenje nuklearnog oružja, borba protiv terorizma i Afganistan", rekao je uoči sastanka glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer.

"Vijeće NATO-Rusija tijelo je koje se ne sastaje samo po lijepu vremenu", slikovito je odluku o obnovi razgovora opisao glavni tajnik.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a odlučili su 5. ožujka "obnoviti dijalog s Rusijom", a prekinuli su ga 19. kolovoza kad je ruska vojska intervenirala u Gruziji. Međutim, odluka o obnovi dijaloga ne znači i da je prestalo temeljno neslaganje u nekim pitanjima, rekao je de Hoop Scheffer. Među teškim pitanjima su sudjelovanje Rusije u Sporazumu o konvencionalnim snagama u Europi, iz kojeg se povukla u prosincu 2007.

Po tom sporazumu iz 1990., potpisnice ograničavaju klasično naoružanje od Altantika do Urala.

Ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin najavio je da će na sastanku, koji se održava na razini veleposlanika, spomenuti vojne vježbe što ih Savez organizira u svibnju i lipnju u Gruziji, zemlji želi ući u NATO, čemu se Moskva protivi, javili su ruski mediji.

Također je rekao da će govoriti o načinima poboljšanja političkog dijaloga između Rusije i NATO-a.

Rusija je zbog tih vježba odlučila da zapovjednik njezinih združenih snaga neće sudjelovati na sastanku s kolegama iz NATO-a 7. svibnja, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je pozvao NATO da otkaže te vojne vježbe.

Za Rusiju je poboljšanje odnosa s NATO-om dio nastojanja da popravi odnose sa Zapadom, posebice sa SAD-om. U vrijeme predsjednika Georgea W. Busha odnosi Moskve i Washingtona pali su na razinu poput one nakon Hladnog rata, piše Reuters.

Rusija i NATO tražit će načine da se poboljša rad Vijeća. NATO se žali da se Moskva njime koristi kao forumom za političku retoriku, dok Rusija navodi da ju se ne smatra ravnopravnim partnerom. (hina/metro-portal)

29.04.2009. 17:59:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh