Par najgorih namirnica za žgaravicu
Nakon što je nedavno objavljeno da žgaravica povećava rizik od raka jednjaka, porastao je interes javnosti za prevenciju neugodnog osjećaja žarenja i peckanja
Ako još uvijek niste ustanovili koje namirnice vam uzrokuju refluks kiseline, u nastavku donosimo popis najčešćih okidača.
Citrusi - iako su citrusi bogati vitaminom C, naranče, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu. Budući da imaju visok udio limunske kiseline, citrusi mogu povećati proizvodnju želučane kiseline koja je ključni krivac za osjećaj žarenja u prsima.
Kava i kofein - kava daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentriramo, ali istovremeno može povećati razinu kisele želučane sekrecije i opustiti donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje kiselinama da se vrate u jednjak
Pržena hrana - pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce. Hrana s visokim udjelom masti, poput pržene hrane, stimulira žučne soli koje iritiraju jednjak i mogu olabaviti sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želučane kiseline.
Začinjena hrana - ako živite avanturistički, dvaput razmislite hoćete li to prenijeti i na svoje kuhanje. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, spoj koji može iritirati sluznicu vašeg jednjaka i uzrokovati da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući žgaravicu. Pikantne začine zamijenite blažima kao što su sol, ružmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.
Stoga, ako imate problema s probavom i često vas muči žgaravica, pregledajte svoju hranu i izbacite ono što vas može gnjaviti...
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar