Par mitova o doručku
Unatoč tome što su mnoga istraživanja pokazala da je doručak najvažniji obrok u danu, neki ljudi još uvijek griješe pa ga često preskaču ili jedu prekasno
Dosta ljudi nimalo ne razmišlja o tome što unose u svoj organizam kad jedu doručak, donosi Health Shots. Nutricionistica Karishma Chawla zato je podijelila neke mitove o doručku u koje mnogi ljudi još uvijek vjeruju, a ne bi trebali.
Doručak mora biti najobilniji obrok u danu - uobičajeno je mišljenje da obilniji doručak i laganija večera potiču sagorijevanje kalorija, a samim time i mršavljenje. Međutim, to ne mora biti točno. Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism otkrilo je da konzumiranje velikih količina kalorija ujutro nije pomoglo ljudima u mršavljenju ništa više od unosa istih tih kalorija kasnije u danu.
Najbolje je preskočiti doručak - kada postimo dulje nego što je potrebno, to može pogoršati stanje našeg organizma i usporiti metabolizam. Naime, nutricionistica objašnjava kako je doručak ujutro neophodan jer ubrzava naš metabolizam, smanjuje rizik od niske ili visoke razine šećera u krvi, ali i znatno smanjuje rizik od prejedanja tijekom dana. Štoviše, doručak pruža sitost i pokreće naše tjelesne funkcije kako bismo bili što spremniji za novi dan.
U redu je jesti kasni doručak - doručak koji se sastoji od složenih ugljikohidrata i nemasnih proteina mora se pojesti unutar sat vremena nakon buđenja, objašnjava nutricionistica. U protivnom ćemo sagorjeti manje tjelesne masti. "Hrana koja se konzumira tijekom doručka utječe na ono što ćete jesti ostatak dana, pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi i produljuje sitost", govori nutricionistica pa dodaje da oni koji pate od kroničnog umora također trebaju doručkovati unutar sat vremena nakon buđenja. Dakle, nije preporučljivo doručkovati prekasno.
Ugljikohidrati i proteini ne idu zajedno - umjesto obilnog obroka, pokušajte svom doručku dodati esencijalne hranjive tvari, savjetuje nutricionistica pa objašnjava kako bi naš doručak trebao biti kombinacija ugljikohidrata, proteina, vlakana i zdravih masti. Dakle, mit da ne možemo jesti ugljikohidrate i proteine zajedno nije točan, upravo suprotno. Ugljikohidrati i proteini pospješuju metabolizam te brzinu sagorijevanja masti.
Započinjanje doručka kavom najbolji je način razbuđivanja - mnogi ljudi pogrešno misle da je ispijanje omiljene šalice kave prije doručka odličan način za jutarnje razbuđivanje. Međutim, kiselina i kofein, kojih u kavi ima mnogo, na prazan želudac mogu djelovati izuzetno loše, poremetiti našu probavu te izazvati probavne smetnje, grčeve, pa čak i rezultirati neugodnom žgaravicom. Stoga, kavu je pametnije piti nakon doručka, odnosno nikako ne na prazan želudac.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar