« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
STVARNO?

Par kila viška je - dobro za vas!

Opsesija kilogramima uzima maha, no kad pogledamo rezultate istraživanja koje je trajalo čak 40 godina, neki će se napokon malo opustiti

Malo špeka ne škodi, dapače :)
Malo špeka ne škodi, dapače :) (Shutterstock)
Više o

BMI

,

indeks tjelesne mase

,

višak kilograma

,

zdravlje

Višak kilograma postao je najveći zdravstveni problem svjetske populacije, jer pretilih svakim danom ima sve više, no jednako tako ima velik broj ljudi koji se nepotrebno opterećuju dijetama jer - par kila viška dobro je za zdravlje.

Naime, zanimljivo dansko istraživanje koje je trajalo čak 40 godina pokazalo je da oni koji imaju nekoliko kilograma viška imaju puno veće šanse za duži život od onih čiji indeks tjelesne mase spada u ostale kategorije.

Radi se o kategoriji - pretjerana težina, par bodova iznad zdravog, par bodova ispod pretilog, a problem je u samoj metodologiji izračuna indeksa tjelesne mase, popularnog BMI.

Naime, analiza zdravstvenih kartona čak 100 tisuća ispitanika pokazala je da je BMI povezan s najnižim rizikom za smrt porastao s 23.7 na čak 27.

Inače, tablica BMI je sljedeća:

pothranjenost - do 18.4
normalno/zdravo  - od 18.5 do 24.9
pretjerana težina  - od 25 do 29.9
pretilost - od 30

Vjerovali ili ne, rizik za smrt potpuno je jednak osobama koje spadaju u kategorije "zdravo" i "pretilo", čak i kad se uračunaju ostali faktori rizika poput pušenja, dobi, spola, obiteljske povijesti bolesti i društveno-ekonomskog statusa. 

Sve je to ukazalo na osnovni problem - pogrešne klasifikacije kategorija i nedostatka detaljnije analize ako se u obzir uzima samo indeks tjelesne mase. Naime, on ni na koji način ne govori o tome kako je masa raspoređena na tijelu, pa možemo imati "zdrav" BMI, ali pretjerani obujam struka koji će odmah znatno podići rizik za preuranjenu smrt.

Za kraj - zaboravite na BMI i posjetite liječnika ako mislite da imate problema s težinom, tako ćete dobiti najbolje informacije.

25.05.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh