« Iza ogledala
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
IVAN GOLUB:

Papa Siksto V. bio je Hrvat?

Sikstov se hrvatski duh osjetio i u osnivanju zavoda sv. Jeronima čijim je članom mogao postati samo onaj koji zna ilirski hrvatski jezik te onaj koji je bio hrvatskoga podrijetla

Fotografija vijesti
Više o

Vatikan

,

papa

,

Siksto V.

,

Ivan Golub

Kopajući po tajnom vatikanskom arhivu, pronašao sam dokumente koji dokazuju kako je papa Siksto V. bio Hrvat, rekao je književnik Ivan Golub, prenosi Hina. Dodao je i kako je njegov otac s hrvatske obale Jadrana otišao u Italiju.

Golub je podsjetio kako se tamo oženio Talijankom te s njom dobio sina Felicea Perettija, koji je postao franjevac i ispovjednik pape Pija V. koji ga je imenovao kardinalom.

Sikstov se hrvatski duh osjetio i u osnivanju zavoda sv. Jeronima čijim je članom mogao postati samo onaj koji zna ilirski hrvatski jezik te onaj koji je bio hrvatskoga podrijetla.

Andrija Mutnjaković smatra kako je u izgradnji crkve sv. Petra u Rimu sudjelovao, osim hrvatskoga pape Siksta V. i hrvatski arhitekti Lucijan Vranjanin te njegov brat, koji su se nadahnuli u školi Jurja Dalmatinca koji je gradio šibensku katedralu.

Akademik Žarko Dadić je ocijenio kako je hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković presudno utjecao oko rekonstrukcije kupole Svetoga Petra u Rimu. „Tada je došlo do sukoba između graditelja koji su svoju arhitekturu temeljili na iskustvu i onih na znanju matematičara", rekao je dodavši kako su u tom sukobu pobijedile matematičke prosudbe hrvatskoga znanstvenika Ruđera Boškovića.

Na temelju njegovih istraživanja napravljena je prosudba o statici gradnje, rekao je dodavši kako je nakon toga na kupoli postavljeno pet obruča.

09.03.2012. 07:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh