Metro-portal.hr

objavljeno 09.03.2012. 07:56:00
IVAN GOLUB:

Papa Siksto V. bio je Hrvat?

Sikstov se hrvatski duh osjetio i u osnivanju zavoda sv. Jeronima čijim je članom mogao postati samo onaj koji zna ilirski hrvatski jezik te onaj koji je bio hrvatskoga podrijetla

Fotografija vijesti

Kopajući po tajnom vatikanskom arhivu, pronašao sam dokumente koji dokazuju kako je papa Siksto V. bio Hrvat, rekao je književnik Ivan Golub, prenosi Hina. Dodao je i kako je njegov otac s hrvatske obale Jadrana otišao u Italiju.

Golub je podsjetio kako se tamo oženio Talijankom te s njom dobio sina Felicea Perettija, koji je postao franjevac i ispovjednik pape Pija V. koji ga je imenovao kardinalom.

Sikstov se hrvatski duh osjetio i u osnivanju zavoda sv. Jeronima čijim je članom mogao postati samo onaj koji zna ilirski hrvatski jezik te onaj koji je bio hrvatskoga podrijetla.

Andrija Mutnjaković smatra kako je u izgradnji crkve sv. Petra u Rimu sudjelovao, osim hrvatskoga pape Siksta V. i hrvatski arhitekti Lucijan Vranjanin te njegov brat, koji su se nadahnuli u školi Jurja Dalmatinca koji je gradio šibensku katedralu.

Akademik Žarko Dadić je ocijenio kako je hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković presudno utjecao oko rekonstrukcije kupole Svetoga Petra u Rimu. „Tada je došlo do sukoba između graditelja koji su svoju arhitekturu temeljili na iskustvu i onih na znanju matematičara", rekao je dodavši kako su u tom sukobu pobijedile matematičke prosudbe hrvatskoga znanstvenika Ruđera Boškovića.

Na temelju njegovih istraživanja napravljena je prosudba o statici gradnje, rekao je dodavši kako je nakon toga na kupoli postavljeno pet obruča.

09.03.2012. 07:56:00
http://metro-portal.hr/papa-siksto-v-bio-je-hrvat/68967/