« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
SAN FERMIN

Pamplona: Počinju utrke s bikovima

Prva utrka s bikovima održat se u srijedu u osam sati ujutro, kada se očekuje najviše trkača i koja je zbog toga najopasnija

Pamplona - utrke s bikovima
Pamplona - utrke s bikovima (Getty Images)
Više o

Pamplona

,

San Fermin

,

utrke s bikovima

Više od milijun ljudi očekuje se na ulicama Pamplone gdje u srijedu službeno počinje devetodnevni festival utrka s bikovima "San Fermin", javlja Hina. Festival koji je proslavio Ernest Hemingway romanom "Sunce se ponovno rađa" počinje točno u podne tradicionalnim svečanim otvaranjem s balkona gradske skupštine uz usklik "Živio San Fermin" nakon čega slijedi ispaljivanje vatrometne rakete poznate kao "chupinazo".

Prva utrka s bikovima održat se u srijedu u osam sati ujutro, kada se očekuje najviše trkača i koja je zbog toga najopasnija. Utrka traje nešto manje od četiri minute i svake godine ozlijedi se između 200 i 300 sudionika. Od 1992. u utrci je po mjesnim medijima poginulo 15 ljudi.

Među trkačima će biti i Čileanac Alonso Ceradi (24) koji je prošle godine zamalo poginuo. Bik mu je rogovima probio prsa u blizini srca i razderao bedro, no to ga neće spriječiti da i ove godine, deseti put zaredom, doživi to, kako ističe, vrhunsko uzbuđenje. Festival ima niz pratećih manifestacija, a stanovnici Pamplone očekuju više o milijun posjetitelja koji će se na gradskim ulicama zabavljati dan i noć. Festival traje do 15. srpnja.

06.07.2011. 13:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    06.07.2011. 14:06
    Nadam se samo da će cijenjene bikonje ove godine u Pamploni biti još razjarenije i još uspješnije u nabadanju ljudskog roda na svoje rožnate tvorevine i ulične ograde ...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh