« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRAZAN COCKPIT

Sljedeći tjedan štrajkaju piloti Lufthanse i Germanwingsa

Štrajk bi trebao potrajati od ponedjeljka do četvrtka, a najavljen je zbog neuspješnih pregovora sindikata s poslodavcem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

štrajk

,

Lufthansa

,

Germanwings

,

Udruga Cockpit

Piloti zrakoplovnog koncerna Lufthansa, u što spada i niskobudžetna zrakoplovna tvrtka Germanwings, odlučili su sljedećeg tjedna stupiti u štrajk, priopćio je u srijedu u Frankfurtu na Majni sindikat pilota Udruga Cockpit.

"Štrajk bi trebao potrajati od ponedjeljka do četvrtka", priopćila je predstavnica Udruge Cockpit Ilona Ritter. Ona je objasnila da je sindikat sve svoje članove pozvao da u to vrijeme obustave rad.

Lufthansa, zajedno sa svojim tvrtkama kćerima, zapošljava oko 4.500 pilota. Osim pilota najvećeg europskog zračnog prijevoznika Lufthanse, u štrajk bi trebali stupiti i piloti Germanwingsa. Ova niskobudžetna kompanija održava veze između nekoliko njemačkih i hrvatskih odredišta.

Štrajk je posljedica neuspješnih pregovora sindikata s poslodavcem. Sindikat je za svoje članove tražio produljenje roka u kojem ne bi bilo otpuštanja, koji je istekao krajem prošle godine, i 6,4 posto veće plaće. Uprava Lufthanse je odbacila zahtjev Udruge Cockpit pozivajući se na loše poslovne rezultate i krizom uzrokovan pad broja putnika.

U srijedu su objavljeni i statistički podaci koji ukazuju na najveći pad broja putnika u njemačkom zračnom prometu u posljednjih 20 godina. Tako je 2009. zabilježeno 4,5 posto putnika manje nego 2008. što se povezuje s globalnom krizom. Prema priopćenju Lufthanse, zbog krize je zabilježen i manji broj letova u prvom i bussines razredu.

Piloti Lufthanse posljednji su put stupili u štrajk 2001., što je tada uzrokovalo potpuni kolaps njemačkog civilnog zračnog prometa. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 17:17:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh